Geoenergiasta Vanajanlinnan kiinteistöille 20 % säästöt ja merkittävästi pienempi hiilijalanjälki

1920-luvulla rakennettu Vanajanlinna on suosittu hotelli-, tapahtuma- ja golfkohde. Viime vuonna alueen kiinteistöt siirtyivät käyttämään geoenergiaa eli maalämpöä ja -viilennystä maakaasun sijaan. Muutoksen myötä Vanajanlinna on myös merkittävästi pienentänyt hiilijalanjälkeään ja pudottanut hiilidioksidipäästöjään 90 prosenttia.

Uusi energiaratkaisu tuo kustannussäästöjä 30 000 euroa vuodessa

Adven toteutti uuden, kestävän energiaratkaisun kahtena kokonaisuutena: sekä Hotelli Vanajanlinnan kiinteistöt että Linna Golfin golfkeskus saivat molemmat oman energiakeskuksensa ja maalämpökaivonsa geoenergian käytön aloittamiseksi.

Mittava investointi valmistui syksyllä 2018 ja geoenergiatoimitukset golfkeskukselle ja hotellin kiinteistöihin saatiin käyntiin ennen talven lämmityskautta. Vanajanlinnan päärakennuksen energiaremontissa noudatettiin Museoviraston rakentamista koskevia määräyksiä.

Projekti sujui aikataulussa. Vanajanlinnan henkilöstö otti muutostyöt hyvillä mielin vastaan, eikä korjaustöistä aiheutunut häiriöitä asiakkaille.

-     Siirtyminen maakaasusta geoenergiaan oli täysin kivutonta. Muutostöissä ei tullut vastaan mitään kommervenkkeja, ja lämmitys ja viilennys ovat pelanneet niin kuin pitääkin. Emme itseasiassa huomanneet muutosta mitenkään – paitsi säästöissä, kertoo Vananlinnan toimitusjohtaja Marko Majamäki.

Investointi energiaratkaisuun on osoittautunut erittäin kannattavaksi. Majamäki arvioi, että euroissa säästöt tarkoittavat noin 30 000 euroa vuodessa.

-      Aikaisempaan energiamuotoon verrattuna säästöjä tulee noin 20 prosenttia vuodessa. Suurimmat säästöt saadaan talven lämmityskaudelta. Kesällä lämpöenergian kulutusmäärät ovat pienemmät, mutta silloin säästetään viilennyspuolella, tarkentaa Advenin liiketoimintajohtaja Timo Koljonen.

Lämmityksen hiilijalanjälki lähentelee nollaa

Geoenergiaan siirtyminen on myös merkittävä ilmastoteko – sen myötä Vanajanlinnan päästöt pienentyvät lähes 90 prosenttia. Koljosen mukaan määrä vastaa noin 200 henkilöauton tuottamia hiilidioksidipäästöjä vuodessa.

-      Voimme nyt rinta rottingilla sanoa, että päästömme lämmityksen ja viilennyksen osalta ovat tipahtaneet lähes nollaan. Toimimme nyt lähes hiilineutraalisti, ja lämmityksestä ja viilennyksestä on tullut merkittävä osa vastuullisuustoimintaamme, iloitsee Majamäki.

Majamäki on tyytyväinen yhteistyöhön Advenin kanssa. Adven on oma-aloitteisuudella ja ammattitaidolla auttanut Vanajanlinnaa oikeaan suuntaan.

-      Yhteistyö Advenin kanssa on sujunut loistavasti. Advenilta löytyy osaamista, jota meillä ei ole. He ovat jakaneet meille asiantuntemustaan sekä oma-aloitteisesti ehdottaneet ja suunnitelleet meille parannuksia, joita emme kaikkia olisi itse osanneet edes ajatella. Adven on ollut aktiivinen ja sitoutunut kumppani, Majamäki avaa.

Vastuullisuus on keskeinen osa Vanajanlinnan brändiä ja se näkyy: vanhoja huonekaluja kunnostetaan, ruoassa suositaan lähiruokaa ja ylijäämäruoka pyritään aina kierrättämään. Vihreämpään energiaratkaisuun siirtyminen oli luonnollinen askel hiilijalanjäljen minimoimiseen.

-      Monet ovat jo olleet vaikuttuneita siitä, kuinka historiallisessa rakennuksessa on onnistuttu hyödyntämään modernia, vastuullista energiaratkaisua. Vastuullisuus on meille tärkeä arvo ja osa brändiämme. Myös asiakkaat ja kumppanit arvostavat yhä enemmän vastuullista toimintaa, summaa Majamäki.

 

Tutustu tarkemmin geoenergiaan

Ota yhteyttä

Jaa