Energiaa räätälöidysti ja luotettavasti Valion tehtaisiin

Adven tuottaa lämpöä ja kylmää 10 Valion tehtaalle ympäri Suomen. Asiakkaan tuotannon asettamat vaatimukset ovat olleet yksityiskohtaisten mitoitus- ja suunnitteluhankkeiden keskiössä, kun on mietitty, millaisia ominaisuuksia ja vaatimuksia tehdaskohtainen tuotanto asettaa energiantuotannolle. Yhtenä yhteisenä tavoitteena on ollut fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen. Tässä tärkeässä osassa on ollut biopolttoaine, joka toimii fossiilisten polttoaineiden korvaajana. Advenin riippumattomuus teknologioista ja polttoaineista mahdollistaa hyvinkin pitkälle räätälöidyt toteutukset.

 – Valion asiakkuus on hyvin mielenkiintoinen, sillä lämmitysmuoto ja energiaratkaisu on valittu aina meijeri- ja tehdaskohtaisesti, jotta ne varmasti sopivat asiakkaan tuotannon tarpeisiin. Lisäksi ratkaisuissa on huomioitu mm. paikalliset tai helposti saatavilla olevat polttoaineet, Advenin asiakkuusjohtaja Heikki Aarrejoki kertoo.

Koska Valion tehtailla valmistetaan useita erilaisia maidosta jalostettuja elintarvikkeita, myös tehtaiden energiavaatimukset poikkeavat toisistaan.

– Adven haluaa tarjota uusia ja innovatiivisia energiaratkaisuja. Elintarviketeollisuuden energiaratkaisut perustuivat pitkään fossiilisiin polttoaineisiin, mutta viime vuosina on tehty mittavia kestävän kehityksen mukaisia investointeja, Aarrejoki kuvailee.

Toimitusvarmuus ratkaisevassa asemassa

Valio on Suomen suurin maidonjalostaja, joten tehtaiden tuotantomäärät ovat merkittäviä, eikä käyttökatkoihin ole varaa.

– Tehtaamme on Valion tehtaista suurin maitomäärällä mitattuna, joten olemme kriittinen yksikkö kentässä. Lämpöä on tultava keskeytymättä. Toimitusvarmuus ja laatu ovat menestyksemme tae, Valio Lapinlahden tehtaanjohtaja Kari Lappi pohjustaa.

– Advenin tuottaman energian toimitusvarmuutta kuvaa kyky pitkään häiriöttömään käyttöjaksoon. Käyttökatko näkyisi toiminnassamme heti, sillä elintarviketeollisuudessa lämpökäsittely on ratkaisevassa roolissa. Emme voi tuottaa alipastöroituja tuotteita, Valio Seinäjoen tehtaanjohtaja Timo Panula toteaa. 

Biopolttoaineet ja parhaat käytännöt yhteistyön kulmakivenä

– Kun energialaitos aikanaan toteutettiin biopolttoaineita ajatellen, tuottavuus- ja kannattavuusnäkökulma olivat myös vahvassa roolissa. Advenin kanssa yhteinen tavoitteemme on öljynkäytön minimointi. Nyt öljyä käytetään vain sen verran, kuin tarve vaatii, eikä yhtään ylimääräistä, Panula toteaa.

Yhteistyön seurannalle ja kehittämiselle laadittiin heti alussa toimintamalli. Säännöllisissä yhteistyökokouksissa käydään läpi laitoksilla havaitut parhaat käytännöt, jotka pyritään monistamaan mukaan myös muille Valion tuotantopaikkakunnille.

– Kun laitoksia on useampia, kehitysasiat ja ajatukset menevät paremmin eteenpäin, kun asiantuntijat keskustelevat keskenään. Näen vahvuutenamme sen, että kokonaisuus on Advenin käsissä. He tarjoavat myös keskitetyn etävalvonnan, joten se on kustannustehokastakin, Panula kertoo.

– Avoimuus toiminnassa on tärkeää. Sitä haettiinkin, että voimme luottaa, että Adven kumppanina kehittää ja toimittaa. Tämän ovat pitäneet ja tehtaanjohtajana voin luottaa Adveniin, Lappi päättää.

Katso myös:

Elintarviketeollisuuden energiaratkaisut

 

Kiinnostuitko, ota yhteyttä, niin asiantuntijamme kertovat lisää!

Ota yhteyttä

Juha Elo
Director, New Industrial Sales
Share