Finnfeeds Finland Oy – haihdutusmenetelmä vähensi tehtaan energiankulutusta kolmanneksella

DuPont-konserniin kuuluva Finnfeeds Finland Oy:n Naantalin tehdas on onnistunut vähentämään höyryn käyttöä lähes 40 prosenttia ja samalla hiilijalanjälki on pienentynyt olennaisesti. Kokonaisenergiankulutus on pudonnut tehtaalla yhteensä noin 30 prosenttia.

Advenin toteuttama uusi haihdutusmenetelmä on ollut käytössä tehtaalla vuoden 2018 alusta lähtien ja tulokset ovat rohkaisevia. Höyryn käytön vähentämisen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt pienenevät vuositasolla 16 000 tonnia. Määrä vastaa yli sataa miljoonaa henkilöautolla ajettua kilometriä.

Finnfeeds valmistaa sokerijuurikaspohjaisista liuoksista eroteltua betaiinia, sekä muita jakeita rehu-, ravitsemus-, kosmetiikka- ja kemianteollisuuden tarpeisiin. Erotelluista jakeista haihdutetaan runsaasti vettä pois. Tämä prosessin vaihe on aiemmin kuluttanut paljon höyryä.

30% Pienentynyt kokonais-energiankulutus

Advenin tekemän selvitystyön avulla löytyi ratkaisu, jossa MVR-haihdutuksen avulla tehtaassa käytetyn höyryn määrää pystyttiin vähentämään olennaisesti. Kyseessä on perinteisiä haihdutusmenetelmiä merkittävästi energiatehokkaampi tapa erotella vesi tiivistetyistä nesteistä.  

”Höyryn määrä on merkittävä kustannustekijä ja siihen lähdimme hakemaan erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja koko tuotantoprosessistamme. Halusimme samaan aikaan pienentää hiilijalanjälkeämme ja huomioida vastuullisuustavoitteemme. Advenin ehdottama ratkaisu uudesta haihdutusmenetelmästä sopi näihin molempiin tarpeisiin”, tehtaan johtaja Heikki Vahtera sanoo.

Energiaa säästetään 1500 omakotitalon verran

Tuotantonsa kasvun myötä Finnfeeds tarvitsi enemmän haihdutuskapasiteettia. Perinteisen ratkaisun ja oman investointinsa sijaan yritys päätyi ostamaan haihdutuksen palveluna Advenilta. Uusi haihduttamo aloitti toimintansa vuoden 2018 alusta. Tehtaalla vuosittain säästettävä lämmitysenergia vastaa nyt noin 1 500 sähkölämmitetyn omakotitalon kokonaisenergiankulutusta.

”Olemme jopa hieman yllättyneitä, kuinka hyvin kaikki on mennyt. Laitos otettiin tuotannolliseen käyttöön ajallaan. Ylösajo sujui vaivatta. Minun näkökulmastani yhteistyö on sujunut erinomaisesti. Haihduttamo on Advenin etäohjauksessa, ja tarvittaessa paikalle tulee läheltä käyttöhenkilökuntaa”, Vahtera sanoo.

”Tehtaalla on nyt käytössä nykyaikaiset turbopuhaltimet osana haihdutusta. Kun sähkön hinta on melko alhainen, tämä hieman perinteisestä poikkeava haihdutustapa tuo pitkällä aikavälillä merkittäviä kustannussäästöjä. Jos asiaa yksinkertaistetaan, niin tehtaalla käytössä ollut haihdutusratkaisu käytti kahdeksan yksikköä energiaa höyrynä, MVR-haihdutuksessa käytetään vain yksi yksikkö energiaa sähkönä korvaamassa höyryä”, Advenin asiakkuuspäällikkö Henrik Vasama kertoo.

Advenilla on Suomessa kaksi vastaavaa tekniikkaa käyttävää haihduttamoa, toinen Kokemäellä sijaitsevalla Finnamylin tehtaalla ja toinen Honkajoella sijaitseva Honkajoki Oy. Finnfeedsin haihdutusratkaisu on kuitenkin teknisesti monimutkaisempi kuin aiemmin toteutetut ratkaisut, sillä siinä on peräti viisi yhtäaikaista haihdutinta rinnakkain.

DuPont

DuPont on maailman johtava luonnollisen betaiinin valmistaja eläinrehu- ja kosmetiikkasovelluksiin.  Naantalissa tehdas on toiminut vuodesta 1953 ja työllistää nykyisin noin 70 henkilöä. www.dupont.com 

Adven Recovery - kiertotalousratkaisut

Adven Recovery tarjoaa kiertotaloutta edistäviä ratkaisuja runsaasti vettä käyttäville teollisuuden toimijoille. Tarkastelemme asiakkaan tuotantoprosessia kokonaisvaltaisesti, jolloin avautuu uusia mahdollisuuksia tehostaa energian- ja veden käyttöä merkittävästi. 

Tutustu erilaisiin Recovery toteutuksiin

 

Ota yhteyttä

Henrik Vasama
Account Manager
Share