Altia luottaa Advenin tuottamaan höyryenergiaan 

Rajamäellä valmistetaan mm. Koskenkorva Viinaa ja Jaloviinaa maailman puhtaimmista raaka-aineista, käyttäen valmistukseen Advenin tuottamaa höyryä. Suomalainen alkoholijuomavalmistaja Altia otti vuonna 2002 käyttöön uuden puuhaketta polttoaineena käyttävän kattilan, joka on ympäristöystävällisempi kuin vanha hiilellä ja polttoöljyllä toiminut.

Ympäristönäkökulma oli vain yksi vaikuttava tekijä Altian päättäessä rakentaa uuden puuhaketta polttoaineena käyttävän lämpölaitoksen Rajamäen tehtaalleen. Altian johto katsoi, että energiantuotannon ja siihen vaadittavan investoinnin ulkoistaminen toisi hyötyjä myös taloudellisesti. Ulkoistamisen kumppaniksi valikoitui Adven.

Miehittämätön ja etävalvottu

Adven suunnitteli kattilalaitoksen yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa vastaamaan asiakkaan tarpeita ja toiveita. Laitos on miehittämätön, ja sitä käyttää ja valvoo Advenin käyttöorganisaatio.

Vantaalla sijaitsevassa valvomossa operaattori valvoo kuvaruuduilta kaikkien yli sadan Advenin ohjauksessa olevan kattilalaitoksen käyttöä. Laitosten varsinaisesta paikallisesta käytöstä vastaa PLC-automaatiojärjestelmä. Järjestelmä käynnistää tarvittaessa varakäytön itsekseen odottamatta komentoa valvomosta jolloin asiakkaan höyryntoimitus jatkuu keskeytyksettä.

Mahdollisen vian sattuessa järjestelmä tunnistaa sen välittömästi ja lähettää valvomoon signaalin, jolloin operaattori kytkee kuvaruudulle kyseisen laitoksen käyttöjärjestelmän. Hän voi useimmissa tapauksissa ratkaista ongelman ottamalla laitoksen etäohjaukseen.

Polttoaineena pääosin puuhake

MW Powerin toimittaman biopolttoainekattilan teho on 11 megawattia ja laitoksen kokonaisteho 27 megawattia. Sen polttoaineena käytetään pääasiassa puuhaketta, mutta öljykattila otetaan käyttöön höyryn kulutushuippujen aikana sekä varakapasiteettia tarvittaessa.

Biopolttoainekattila on rakennettu erityisesti polttoaineelle, jonka kosteuspitoisuus on jopa 65 prosenttia, mutta se polttaa tehokkaasti myös biopolttoainetta, jonka kosteus on vain 15 prosenttia.

Ota yhteyttä

Heikki Aarrejoki
Director, Account Management
Share