Perunan soluneste jalostuu viljelykasvien ravinteeksi haihduttamalla

"Advenin asiantunteva projektitoteutus ja laadukas toiminta vastasi hyvin jo valmiiksi korkeisiin odotuksiimme," sanoo Finnamylin tuotantopäällikkö Tauno Henttinen."Myös laitoksen suorituskyky on ensikokemusten perusteella odotettua paremmalla tasolla."

 

Kokemällä sijaitseva Finnamyl Oy on tärkkelysperunan viljelyttämiseen ja jalostukseen erikoistunut yritys. Tärkkelyksen jalostusprosessissa syntyy vuosittain noin 73.000 tonnia perunan solunestettä, josta eroteltavan proteiinin jäännösliemi väkevöidään Advenin haihduttamolla, ja talteen saadut ravinteet kierrätetään viljelykasvien käyttöön seuraavana keväänä.

Finnamyl on kehittänyt yhdessä useiden kotimaisten ja ulkomaisten tutkimustahojen kanssa ainutlaatuisen perunaproteiinin erotus- ja talteenottomenetelmän. Perunaproteiinien erotusvaiheen jälkeen jäljelle jää runsaasti solunestettä. Tälle nesteelle pohdittiin hyödyllistä jatkojalostusvaihtoehtoa ja käyttötarkoitusta.

Uusi käyttökohde löytyi viljelyskasvien lannoitteena. Advenin toteuttaman suljettuun lämmönkiertoon perustuvan haihdutusjärjestelmän avulla perunaproteiinien erotuksessa syntynyt jäännösliemi väkevöidään haihduttamalla. Keväisin haihdutettu konsentraatti levitetään pelloille lannoitteeksi ennen uuden sadon kylvöä. Väkevöity soluneste soveltuu hyvin myös erikoiskasvien lannoitukseen ja sille nähdään mahdollisuuksia myös kasvihuonelannoituksessa. Advenin palveluna tuottamalla haihdutuksella on nyt merkittävä rooli Finnamylin tuotantoprosessissa. 

”Lähdimme tähän yhteistyöhön suurella mielenkiinnolla. Meillä on nyt hyvä näyttö siitä mihin uusien ratkaisujen pohtiminen yhdessä asiakkaan kanssa voi parhaimmillaan johtaa”, sanoo myyntijohtaja Olavi Raunio Adven Oy:stä. 

Finnamyl Oy
Finnamyl Oy on kokemäkeläinen yritys, joka sopimusviljelyttää vuosittain tärkkelysperunaa pääosin Satakunnan alueella 200 tilalla noin 100.000 t/a. Perunamäärä toimitetaan tärkkelystehtaalle syksyisen käyntikauden aikana alkaen elokuun lopussa ja päättyen marraskuun lopulla. 

Käyntikauden aikana syntyy tärkkelystä 24.000 tonnia, solunestettä 73.000 tonnia ja perunakuiturehua 14.000 t. Pääosa tärkkelyksestä myydään tärkkelystä modifioivalle yritykselle, joka toimittaa modifioidun tärkkelyksen paperiteollisuuden raaka-aineeksi. 

Vajaa puolet tärkkelystuotannosta myydään elintarviketeollisuuteen ja kuluttajamarkkinoille. Elintarvikemyynnistä noin 20 % on vientiä Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan ja Kaukoitään asti. Finnamyl Oy on Euroopan pienimpiä perunatärkkelyksen valmistajia, mutta luomuperunatärkkelyksen valmistajana olemme maailman viiden suurimman joukossa. www.finnamyl.fi 

Olavi Raunio
SVP, New Industrial Sales and Solutions
Olavi Raunio
Share
Mainostoimisto Mediataivas