S-ryhmän päivittäistavaran logistiikkakeskuksessa energiatuotannon hybridimalli

S-ryhmän Sipoon logistiikkakeskus tulee valmistuessaan olemaan Suomen suurin kiinteistö. Kokonaispinta-alaa valmistuu lähes 200 000 neliömetriä vuoteen 2020 mennessä. Lämpöä ja kylmää tarvitaan runsaasti, jotta elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden varastointiolosuhteet vastaavat kaikkiin vaatimuksiin. Adven toimii kylmä- ja lämpöenergian toimittajana sekä operoi samalla S-ryhmän omia geoenergiakaivoja. Kokonaispalvelu on koettu S-ryhmällä varsin hyväksi ratkaisuksi.

Logistiikkakeskuksen rakennuttaminen tapahtuu kokonaisuudessaan viidessä eri vaiheessa. Näin ollen myös energiantuotannon kokonaisuus on rakentunut vähitellen ja laajentunut vaiheittain.

Suunnittelun tuloksena luotiin järjestelmä, jossa geokaivoista saatava geoenergia eli maalämpö sekä kylmäkonehuoneista saatava lauhde-energia toimivat matalalämpöenergian lähteinä mahdollisimman suurelta osin. Pellettilämpö sen sijaan varmistaa talviaikaan kasvavan lämmitystarpeen ja öljy toimii varapolttoaineena korkeamman lämpötilan lämmitysverkostossa.

–  Tontilla olevista geokaivoista ajamme geoenergiaa sekä kylmäkonehuoneiden lauhdepuolelta talteenotettua energiaa matalalämpöverkkoon. Yhdistimme Advenin asiantuntijuuden kylmä- ja lämmöntuotannossa sekä asiakkaan geokaivot ja näin integroimalla eri järjestelmät yhteen saimme aikaan hyvin mielenkiintoisen hybridiratkaisun alueen energiatuotantoon, Advenin asiakkuuspäällikkö Henrik Vasama kuvailee.

Tehokasta energiatuotantoa

Adven lämmittää ja viilentää koko kiinteistökokonaisuutta sekä vastaa geoenergian operoinnista.

Päivittäistavaran logistiikkakeskuksen kautta kulkee jo nyt iso osa kaikista S-ryhmän elintarvikemyymälöiden tuotteista. Alusta alkaen oli tiedossa, että rakennuksella on myös hyvin tarkat kylmäenergian tarpeet. Keskuksesta löytyy nimittäin mm. +5, -9 ja -40°C -tiloja.

– Oman tehtävänkuvani myötä pyrin tehostamaan ja järkevöittämään koko logistiikkakeskuksen energiankäyttöä tuotteiden varastointivaatimusten ehdoilla. Advenin kanssa olemme pystyneet sopimaan fiksuista menettelyistä, joissa käytämme aina kustannustehokasta ja ympäristöystävällistä energiamuotoa, S-ryhmän energiamanageri Miika Kakko pohjustaa.

Esimerkiksi uuden logistiikkakeskuksen lämmitysratkaisun lähtökohtana on mahdollisimman tehokas kylmätuotannosta syntyvän energiavirran hyötykäyttö lämmityksessä. Kylmälaitoksen lauhde-energioista voidaankin hyödyntää kaikkiaan jopa 43 %.

–  Kehitysehdotukset on otettu hyvin vastaan ja ehdotuksia on jatkojalostettu yhdessä joustavasti, Kakko kiittelee

Huoletonta toimintaa asiantuntevan ammattilaisen kanssa

– Tarjoamme energialaitosten käytön- ja kunnossapidon osana Energy as a service -palvelumalliamme. Kylmän- ja lämmöntuotanto sekä energialaitosten etävalvonta ovat meidän vastuullamme samoin kuin geokaivojen operointi, Vasama jatkaa. 

Myös S-ryhmällä energiantuotannon ostaminen palveluna nähdään vain positiivisena asiana.

– Kun kokonaisuus on näinkin laaja, on hyvä, että sitä ovat ammatti-ihmiset hoitamassa. Se on meille yksi murhe vähemmän, kun voimme ostaa energian palveluna ja luottaa Advenin osaamiseen, Kakko päättää.

Lue myös:

Adven toteuttaa ja kehittää Saarioisten energiaratkaisuja

 

Kiinnostuitko, ota yhteyttä asiantuntijaamme, niin kerromme lisää!

Ota yhteyttä

Henrik Vasama
Account Manager
Share