Energialaitosten etävalvonta tarkoittaa turvallisuutta, tehokkuutta ja mielenrauhaa

Advenin Vantaalla sijaitsevasta keskusvalvomosta käsin seurataan kellon ympäri yli 100 laitosta Hangosta aina Levitunturille asti. Keskitetty valvonta tarkoittaa ennen kaikkea turvallisuutta ja tehokkuutta: yksi henkilö pystyy valvomaan kymmeniä laitoksia samanaikaisesti eikä yksikään häiriö jää huomaamatta.

Keskusvalvomon useat näytöt rintarinnan luovat mielikuvan lennonjohtotornista. Tämä mielikuva on totta, koska valvomo on ratkaisevassa roolissa laitosten turvallisen ja virheettömän toiminnan kannalta.

Nykyaikaiset turva- ja valvontajärjestelmät on suunniteltu ennakoimaan häiriötilanteita ja minimoimaan vahinkoja sekä estämään lisävahinkojen syntymistä.

- Esimerkiksi öljyvuotohälytyksen sattuessa turvajärjestelmä pysäyttää pumput automaattisesti. Näin varmistetaan, että potentiaaliset vahingot jäävät mahdollisimman pieniksi, kertoo valvomon esimies Sami Naukkarinen.

Advenin suurimmissa laitoksissa on normaalin valvonnan lisäksi käytössä astetta järeämmät turvajärjestelmät, jotka vaativat usean turvallisuus- ja olosuhde-ehdon täyttymistä samanaikaisesti, ennen erilaisten huolto- tai käynnistystoimenpiteiden tekemistä.

Etäyhteyden kautta hoidetaan lukuisia tehtäviä

Reaaliaikaisen yhteyden ansiosta valvomojärjestelmään saapuva hälytys ja siihen liittyvät tarkemmat tiedot ovat välittömästi päivystäjän tarkasteltavissa.

Hälytyksen saapuessa päivystäjä arvioi ensimmäisenä, onko hälytyksen vaatima toimenpide mahdollista tehdä etäyhteyden kautta. Valtaosassa tapauksista näin on, koska lähes 70 prosenttia kaikista hälytysten vaatimista toimenpiteistä hoidetaan etäyhteyden kautta keskusvalvomosta käsin, sanoo Naukkarinen.

Erilaisten hälytyskuittausten lisäksi muita tyypillisiä etäyhteyden kautta tehtäviä toimenpiteitä ovat esimerkiksi varapumppujen tai varakattiloiden käynnistykset.  

Kaikki hälytykset eivät välttämättä edes johda lisätoimenpiteisiin. Valvontajärjestelmän tarkoituksena onkin ennaltaehkäistä teknisiä ongelmia ja varmistaa, että energiantuotanto on sujuvaa.

Jatkuva seuranta auttaa energiantuotannon ja kustannusten optimoinnissa

Etäyhteyden avulla seurataan tarkasti myös laitosten hyötysuhteita ja polttoainetasoja.

- Teemme tiivistä yhteistyötä paikallisen laitoskäyttäjämme kanssa, jolla on aina paras tieto ja kokemus oman laitoksensa erityispiirteistä. Laitoskäyttäjä tietää esimerkiksi yksityiskohtaiset hapensäätö- ja kattila-arvot, joiden avulla saamme laitoksen hyötysuhteet parhaalle tasolle, ja varmistamme tarvittavan tehon oikealla polttoaineiden yhdistelmällä, kertoo Sami.

- Lisäksi meillä on useampia satoja kattiloita eri laitoksissa ympäri Suomen. Niiden valvominen jokaisessa laitoksessa erikseen olisi taloudellisesti raskasta. Keskusvalvomosta käsin voimme seurata kaikkien laitosten ja yksittäisten kattiloiden toimintaa.

"Etävalvonta tuo mielenrauhaa asiakasyrityksellemme"

- Energian tuottamiseen liittyvät asiat ovat meidän alaamme, ja me olemme siinä erittäin hyviä. Tunnemme polttoaineet, laitevalmistajat, automaatio-ohjelmistot sekä käyttöjärjestelmät, joilla ohjataan asiakkaan energiantuotannon prosessia ja logiikoita.

- Uskon, että meidän keskusvalvomomme luo mielenrauhaa asiakasyrityksillemme. He voivat täysillä keskittyä omaan toimintaansa, kun Adven huolehtii asiakkaan turvallisen energiantuotannon kaikista aspekteista, Naukkarinen pohtii.

Lue myös:

Keskusvalvomossa pelataan aina varman päälle

Jaa