Kaukolämmön ulkoistamisesta etuja kunnille

28.2.2024
Artikkelit Kaukolämpö Kuntayhteistyöt

Monissa kunnallisissa energiayhtiöissä pohditaan, miten kaukolämpöjärjestelmää ja kunnallisten energiayhtiöiden asiakaskokemusta voitaisiin kehittää vastaamaan paremmin kuntalaisten tarpeita. Useat kunnat myöntävät, ettei lämmöntuotanto ole kunnan ydintehtävä tai ydinosaamista ja valitsevat siksi kaukolämmöntuotannon ulkoistamisen luotettavalle kumppanille.

Kaukolämmöntuotanto vaatii osaamista ja resursseja. Monessa kunnassa tätä ei ole riittävästi, johtuen esimerkiksi toiminnan pienestä koosta.

Tämän lisäksi päänvaivaa tuottavat epävakaiden energiamarkkinoiden ja lainsäädännön tuomat haasteet, kuten uuden teknologian omaksuminen, polttoaineen hankinta, tehokkuuden parantaminen ja päästöjen vähentäminen, jotka usein vaativat mittavia investointeja niin kaukolämpölaitokseen kuin jakeluverkkoonkin.

Kuntien ydintehtäviä ovat lakisääteiset tehtävät, kuten sivistyspalvelutja infrastruktuurin kehittäminen, mutta kaukolämmön tuotanto ja jakelu harvoin koskettavat kaikkia kuntalaisia. Kaukolämpö toimii nykyään kilpailutilanteessa muiden lämmitysmuotojen kanssa, eikä se ole alueellinen monopoli kuten esimerkiksi sähköverkot. Omaan energiatuotantoon ja sen kehittämiseen ei välttämättä siksi ole samalla tavalla keskitytty.

Eero Pekkanen
Advenin yrityskaupoista ja uusista kumppanuuksista vastaava johtaja

Kuntien energiayhtiöistä saattaa kaukolämmön kehittämisvajeen lisäksi puuttua omaa pääomaa. Kunnissa onkin ryhdytty pohtimaan, kannattaako ottaa lainaa ja sitoa kuntalaisten verorahoja kaukolämpötuotannon kehittämisen vaatimiin investointeihin.

Onko energiantuotanto ylipäätään julkisen toimijan tehtävä?

Miksi kaukolämmön ulkoistaminen kannattaa?

– Jos kunnan energiayhtiössä on selvät investointitarpeet käsillä, vaihtoehdot kannattaa puntaroida. EU-direktiivien myötä tiukkenevat päästövaatimukset tarkoittavat usein suuriakin investointeja energiayhtiöille, esimerkiksi laitosten energiantuotantojärjestelmien uudistamista. Tällä hetkellä kunnallisissa energiayhtiöissä puhututtaa etenkin polttoaineenhankinta ja siihen Adven voi tarjota laajan polttoaine- ja hankintaosaamisen, Pekkanen kertoo.

Energiatuotantoon erikoistunut yritys, kuten Adven, voi panostaa teknologian ja osaamisen kehittämiseen aivan eri mittakaavassa kuin moni kunnallinen energiayhtiö. Advenilla on runsaasti kokemusta uusiutuvista biopolttoaineista ja kuntien energiantuotannon kehittämisestä. Öljyn ja nestekaasun käyttöä on korvattu merkittävässä määrin kotimaisilla puupohjaisilla polttoaineilla, millä on vaikutusta pienempinä päästökustannuksina.

Advenilla on myös yli 50 vuoden kokemus teollisesta energiantuotannosta, jossa tuotannon sivuvirtoja, kuten poistohöyryä ja hukkalämpöä, voidaan uusiokäyttää kaukolämmön tuotannossa. Näin tehdään esimerkiksi Hangossa.

– Useissa kunnissa syntyy maatalouden ja teollisuuden sivutuotteita, jotka voitaisiin hyödyntää lämmöntuotannossa. Erikoisosaamista ja laajaa teollista yhteistyötä vaativat kehityshankkeet on mahdollista toteuttaa yhdessä Advenin kanssa, Pekkanen linjaa.

Päätöstä kaukolämpötoiminnan ulkoistamisesta puoltavat myös nykyvaatimuksiin vastaavan asiakaspalvelun tarjoaminen, tai investointitarpeet etäluettaviin mittareihin, kulutustiedon seurantaan tai verkkoasiointiin.

Kuka hyötyy kaukolämmön ulkoistamisesta?

Pekkanen ymmärtää ulkoistamiskehityksestä syntyvän huolen: kun oma energiantuotanto siirtyy kunnan ulkopuoliselle toimijalle, mietitään mahdollisia kaukolämmön hintavaikutuksia kuntalaisille sekä vaikutuksia henkilöstöön tai kunnan talouteen.

Päätökset vaativatkin tarkkoja laskelmia riittävän pitkälle tulevaisuuteen, peilaten esimerkiksi kunnan muihin investointitarpeisiin.

On kuitenkin selvää, kun kunta tai tuotantolaitoksen omistaja siirtää energiantuotantonsa meille, energiainfrastruktuuriin sidottuna olleet varat vapautuvat käytettäviksi muihin investointitarpeisiin. Otamme myös vastuun koko energiantuotannosta: tarvittavista investoinneista, ympäristöstä, päästöistä, laitoksen käytöstä ja kunnossapidosta, energiatehokkuudesta ja tietenkin toimintavarmuudesta sekä mahdollisista riskeistä.

On hyvä muistaa, että nimestään huolimatta kaukolämmöntuotanto tapahtuu aina paikallisesti. Lämmöntuotantoa ei voi ulkoistaa halpatuotantomaihin, vaan työhön tarvitaan aina paikallista henkilökuntaa.

Useimmiten kaukolämmöntuotannon siirtyminen Advenille tarkoittaa, että kunnan energiayhtiön työntekijät siirtyvät Advenin palvelukseen. Isomman yrityksen palveluksessa paikalliset työntekijät pääsevät mukaan uudenlaiseen osaamisen kehittämiseen, ja lisäksi tukena on isompi asiantuntijaverkosto.

Adven panostaa energiahuollon luotettavuuteen sekä toimitusvarmuuteen muun muassa jatkuvan etävalvonnan ja laajan, useissa maissa toimivan energia-asiantuntijaverkoston avulla.

Esimerkiksi Parikkalassa, jossa energiatuotanto siirtyi Advenin hoidettavaksi, jatkuvan käytön takana on päivystysrinki. Pitkän kokemuksen, laajan polttoaineverkoston sekä teollisen yhteistyön myötä Adven pystyy tuottamaan turvallista kaukolämpöä ympäri vuorokauden.

– Meille on erityisen tärkeää varmistaa, että asiakkaamme saavat paikallisesti ja turvallisesti tuotettua lämpöä aina sujuvasti vuoden jokaisena päivänä. Asiakkaamme ovatkin tyytyväisiä kaukolämpömme toimitusvarmuuteen. Asiakaskokemusta lisäävät myös tarjoamamme kulutusseurantaa ja budjetointia helpottavat digitaaliset palvelut, kertoo Advenin kaukolämmön asiakkuuspäällikkö Juha Kuivinen.

Mitä käy kaukolämmön hinnalle?

Kaukolämmön hinta määräytyy aina paikallisesti. Kuntalaisten lämmityslaskusta suurin osa koostuu polttoaineen hinnasta. Hintaan vaikuttavat polttoaineen laatu ja saatavuus sekä siitä käyty kilpailu, yleinen markkinatilanne ja kustannustaso.

Moni kaukolämpöyhtiö, kuten Adven, on jo siirtänyt kaukolämmön perustuotannon lähes kokonaan fossiilista polttoaineista kotimaisiin biopolttoaineisiin, mikä lisää biopolttoaineen kilpailua ja kysyntää entisestään.

Polttoaineiden kilpailuttamisessa iso ostaja on luonnollisesti pientä ostajaa vahvemmassa asemassa. Adven hallinnoi merkittäviä polttoainevirtoja Suomessa ja volyyminsa vuoksi omaa vahvemman aseman polttoaineneuvotteluissa. Hinnankorotuspaineita voi silti ajoittain tulla markkinatilanteen mukaan.

Adven ei ole sitoutunut tiettyihin polttoaineen toimittajiin, vaan hakee jatkuvasti parhaita vaihtoehtoja. Lisäksi kehitämme lämmöntuotantolaitoksiemme energiatehokkuutta jatkuvasti, jolloin käytetystä polttoaineesta saadaan tuotettua mahdollisimman paljon lämpöä asiakkaillemme. Tällainen toimintamalli on asiakkaankin etu.

Juha Kuivinen
Advenin kaukolämmön asiakkuuspäällikkö

Tiesitkö tämän Advenin kaukolämmöstä ja kuntayhteistöistä?

Adven tuottaa kaukolämpöä yli 20 paikkakunnalla Suomessa. Verkosto ulottuu Hangosta Leville ja on laajuudeltaan Suomen kattavin.

Adven auttaa kuntia energiatuotannon erilaisten mallien arvioinnissa, jotta sopivin vaihtoehto löytyy kussakin tilanteessa. Kunta voi esimerkiksi jatkaa kaukolämpölaitostensa kiinteistöjen omistajana, mutta ulkoistaa liiketoiminnan. Tai kunta voi vaikkapa myydä energialaitoksensa, mutta jatkaa kaukolämpöverkon omistajana.

Täysmittaisella kumppanuudella kaukolämmöntuotanto ulkoistetaan kokonaisuudessaan Advenille.

Tilaa Advenin uutiskirje

Saat ajankohtaisia uutisia ja inspiroivia tarinoita energia-alalta kerran kuukaudessa suoraan sähköpostiisi.

Lue lisää:

Adven ostaa 75 % osuuden Paraisten Kaukolämpö Oy:stä | Adven

Adven ostaa Kyrön Kaukolämpö Oy:n | Adven

Iitin kunta myy kaukolämpöliiketoimintansa | Adven

Kuntayhteistyöt | tuotetaan energiaa yhdessä | Adven

 

Ota yhteyttä:

Eero Pekkanen, Advenin yrityskaupoista ja uusista kumppanuuksista vastaava johtaja, +358 40 158 9200, eero.pekkanen@adven.com