Ilmastonmuutoksen lieventäminen vaatii energiajärjestelmien joustoa 

Kun Aalto-yliopiston energiatekniikan ja energiatalouden professori Sanna Syri puhuu energiajärjestelmistä, kyse ei ole yksittäisen omakotitalon sähköistämisestä. Syrin tutkimustausta on ison mittakaavan energiajärjestelmissä – näillä hän viittaa energiajärjestelmiin, jotka kattavat kokonaisia kaupunkeja, taajamia, maita ja maanosia. Jopa koko maapalloa voidaan tarkastella globaalina energiajärjestelmänä.

- Kun energian käyttöä tarkastellaan mahdollisimman laajasta perspektiivistä, kokonaisuutena, löydetään kiinnostavia lainalaisuuksia ja mahdollisuuksia tasoittaa energian epätasaista kysyntää ja tarjontaa ja siten tehostaa koko järjestelmän toimintaa merkittävästi. Ajatus suuren energiajärjestelmän älykkäästä joustosta on minulle erittäin kiinnostava, Syri kertoo.

Syrin tämänhetkisiä tutkimusaiheita ovat ilmastonmuutoksen vaikutusten lieventäminen suurten energiajärjestelmien tasolla, sähkömarkkinat ja sähkön varastoinnin taloudellisuus, sekä edellisiin erityisesti Suomessa vahvasti liittyvä kaukolämmön tulevaisuus.

Euroopassa ja koko maailmassa siirrytään entistä nopeammin ekologisten sähköntuotantomuotojen, kuten aurinkosähkön ja tuulivoiman käyttöön. 

Sähkön tuotannon sääntely on entistä enemmän luonnonvoimien eikä ihmisen toiminnan varassa. Koska emme enää kontrolloi sähkön tuotantovauhtia, tuotantopiikkien tasaamiseen on vastattava jatkossa kulutuksen tasaamisella.  

Älykäs jousto on nyt Syrin mukaan kiinnostava aihe joka puolella Eurooppaa, ja trendi voimistuu koko ajan. Suomessa erityisesti kaupunkien kaukolämpöverkot tarjoavat erinomaisia mahdollisuuksia suuren mittakaavan joustoihin.

Professori Syri uskoo, että kaukolämpöjärjestelmät pystyisivät mukautumaan käynnissä olevaan kehitykseen riittävän suurien lämpövarastojen avulla.

Sanna Syri ryhmineen tutkii parhaillaan ratkaisua, jossa vettä lämmitetään joko suoraan sähkövastuksella tai lämpöpumpulla. Lämpöä voisi tuottaa, kun sähkö on edullisempaa, ja varastoida sitä veteen suurissa lämminvesisäiliöissä.

LUE KOKO ARTIKKELI

 

Share
Bonsky