112 geokaivoa satojen metrien syvyyteen – Turun kauppakeskus Skanssi tekee energiaremontin

Turun Skanssissa sijaitseva kauppakeskus siirtyy Advenin geoenergiaratkaisun käyttäjäksi ja pienentää näin merkittävästi kiinteistönsä energiankäytön hiilijalanjälkeä. Kauppakeskuksesta tulee lähes energiaomavarainen. 

Kauppakeskus Skanssi tunnetaan pitkäjänteisistä ekoteoista.Nyt geoenergia korvaa kauppakeskuksen käytössä olevaa kaukolämmöllä ja kaukojäähdytyksellä tuotettua energiaa. Turun kaupunki on asettanut tavoitteekseen luopua hiilen käytöstä vuoteen 2025 mennessä ja saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2029. Skanssin energiaremontti tukee vahvasti näitä tavoitteita.

-    Olemme vuosia tehneet töitä vihreiden arvojen ja ympäristömyötäisyyden edistämiseksi. Samaan aikaan kun energiantarve kasvaa, tulee paine vähentää energian käyttöä. Vastuullisuus on nykyään yritystoiminnan kulmakivi. Vastuullisuutta arvostavat myös meidän asiakkaamme, sanoo Skanssin kauppakeskuspäällikkö Maarit Hurme.

Skanssille myönnettiin vuoden 2017 alussa kolmantena kauppakeskuksena Euroopassa korkeimman tason ympäristöluokitus: platinatason LEED-sertifikaatti. Skanssi on Euroopan ensimmäinen kauppakeskus, jolla on platinan lisäksi myös rakentamisen aikainen LEED-sertifikaatti.

Kauppakeskus Skanssin kiinteistöt siirtyvät Advenin geoenergiapalveluun vuoden 2018 aikana.

Geokaivojen poraus alkaa tällä viikolla, asiakkaille työ ei juuri näy

Geokaivojen poraaminen on suunniteltu projektissa erityisen huolellisesti. Samalla on varmistettu, että kauppakeskuksen liikkeille ja asiakkaille aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa. 

-   Asiakkaiden suuntaan työt eivät juuri näy. Elokuusta alkaen geokaivoja porataan maan alle yhteensä 112, kukin noin 350 metrin syvyyteen kauppakeskuksen ympäristöön. Poraukset kestävät noin 3 kuukautta. Porauksesta syntyvä ääni vastaa läheiseltä moottoritieltä kuuluvaa ääntä, kertoo Advenin kiinteistöenergian liiketoimintajohtaja Timo Koljonen.  

Kauppakeskuksen toiminnassa remontti näkyy lähinnä niin, että tavarantoimituksille voi piha-alueilla olla poikkeusreittejä porausten ollessa käynnissä. Näistä tiedotetaan erikseen opasteilla. Uuden lämmitys- ja viilennysjärjestelmän testausta tehdään pääosin silloin kun kauppakeskus on suljettuna.

 

Kesällä kallioperään voidaan varastoida lämpöä, talvella maaperän lämpö lämmittää kiinteistön

Geoenergia toimii akkuperiaatteella. Maaperästä saadaan kesällä kiinteistöön viilennystä ja kallioperään voidaan samalla varastoida lämpöä. Talvella kiinteistö taas lämmitetään maaperästä saatavalla lämmöllä. 

Energiantoimitukset kauppakeskukseen ovat Advenin etävalvonnassa ja -ohjauksessa 24/7 -periaatteella.

Lyhyesti:

  • Kauppakeskus Skanssissa on yli 90 liikettä ja palvelua
  • Skanssi avattiin vuonna 2009
  • Kauppakeskuksesta tulee energiaremontin jälkeen lähes energiaomavarainen
  • Skanssin läheisyyteen porataan 112 geokaivoa noin 350 metrin syvyyteen
  • Lisätietoja Skanssin ekoteoista: https://www.skanssi.fi/palvelut/ekoja-tekoja?q=palvelut/ekoja-tekoja

 

Lisätietoa:

Adven, Timo Koljonen, liiketoimintajohtaja, kiinteistöenergia, 050 4666999, timo.koljonen@adven.com

Kauppakeskus Skanssi, Maarit Hurme, kauppakeskuspäällikkö 050 563 4844, maarit.hurme@cbre.com

 

Share