27 000 neliömetrin suklaatehdas vaihtaa Advenin uusiutuvaan energiaan

Julkaistu 10.6.2015 - Outi Pelkonen

Sundbybergissa sijaitseva suklaatehdas, Chokladfabriken, joka tunnetaan myös nimellä Marabouhuset, päivittää energiahuoltonsa ja vaihtaa maalämpöön. Jatkossa rakennuksen lämmitys ja jäähdytys tuotetaan kokonaisuudessaan ympäristöystävällisellä maalämmöllä, ja ulkoisista lähteistä tuotetun energian arvioidaan vähenevän jopa 70 prosentilla. Chokladfabriken on tänä päivänä moderni toimistorakennus, jossa työskentelee päivittäin 1 000 henkilöä.

– Rakennuksen lämmityksen ja jäähdytyksen tuottaminen maalämmöllä on osa laajempaa Chokladfabrikenissa toteutettavaa optimointiprojektia. Projektin osana arvioidaan myös mahdollisuutta saada kiinteistölle ympäristösertifiointi. Nykypäivän vuokralaiset asettavat yhä tiukemmat vaatimukset kiinteistön ympäristöasioiden hoidolle ja energiahuollolle. Valitsemalla uusiutuvaan energiaan perustuvan lämmitys- ja jäähdytysratkaisun saamme kiinteistöön ympäristöystävällisen ja kustannustehokkaan vaihtoehdon, sanoo Andreas Hagen, Areim-yhtiön omaisuudenhoitaja. Areim on omistanut Chokladfabriken-kiinteistön vuodesta 2014.

Adven toimittaa lämmityksen ja jäähdytyksen 20 isoon rakennukseen Tukholman seudulla, joista yksi on 41 000 neliömetrin suuruinen Kista One -toimistorakennus.

– Ratkaisumme on suunniteltu juuri tätä rakennusta varten, ja toivomme, että siitä tulee esimerkki muille kiinteistöyrityksille, jotka haluavat vähentää energiankulutustaan ja nostaa kiinteistönsä arvoa. Paikallisen energiatuotannon kysyntä on kasvussa, ja monet isoista kiinteistönomistajista ovat turhautuneita vanhojen energiajättien hinnankorotuksiin. Meidän ratkaisumme on uusiutuvaan energiaan perustuva vaihtoehto, jonka avulla on myös helpompi saada ympäristösertifiointi, mikä on yhä yleisempi suuntaus, Jonas Häggqvist sanoo.

Chokladfabriken-rakennuksen historiaa

Sundbybergissa sijaitseva Eken 6, joka tunnetaan myös nimellä Chokladfabriken, on kuuluisan arkkitehdin Ivar Tengbomin Maraboulle suunnittelema tehdasrakennus, joka valmistui vuonna 1918. (Tengbom on piirtänyt myös Tukholman konserttisalin ja Tändstickspalatset-nimellä tunnetun toimistorakennuksen.)  Kiinteistöä on sittemmin korjattu ja modernisoitu useaan kertaan. Nykyään Chokladfabriken on moderni toimistorakennus. Chokladfabriken sijaitsee hyvällä paikalla liikenneyhteyksien varrella sekä Sundbybergin keskustan palvelujen läheisyydessä.