Adven laajentuu Itä-Suomessa – ostaa Parikkalan kaukolämpö-liiketoiminnan

Adven ostaa Parikkalan kunnalta kaukolämpöliiketoiminnan. Kaupan kohteena ovat Parikkalan keskustaajamassa sekä Saaressa sijaitsevat hakelämpölaitokset, kevytöljykattilat ja pellettilämpökeskus sekä niihin liittyvät kaukolämpöverkot. Kaupan kohteet siirtyvät Advenille vuoden 2018 alussa.  

”Pari vuotta sitten olimme tilanteessa, jossa kunnan lämpölaitoksen yhtiöittäminen näytti kuntalain mukaan välttämättömältä. Puntaroidessamme eri vaihtoehtoja lämpölaitoksen myyminen tai vuokraaminen näytti pitkällä aikajänteellä järkevimmältä vaihtoehdolta. Samalla kunta pääsee keskittymään jatkossa kunnan ydintehtäviin, mihin maakunta- ja sote-uudistuskin meitä kannustaa”, Parikkalan kunnanjohtaja Vesa Huuskonen taustoittaa päätöstä.

”Järjestetyn tarjouskilpailun perusteella Advenin tarjous oli varteenotettavin, varsinkin kun otetaan huomioon, että kyseessä on merkittävä ja vakavarainen lämpöliiketoimintaa ja muita energiapalveluja tuottava yritys.”

Lämpölaitoksen myynnin myötä Parikkalan kunta vapauttaa pääomaansa tuottavampaan käyttöön, kun sen ei tarvitse itse investoida lämpölaitosten ja verkostojen kunnossapitoon ja kehittämiseen.

”Myynti vaikuttaa myönteisesti kuntatalouteen. Haluamme samalla varmistaa, että saamme lämmön luotettavalta ja kilpailukykyiseltä toimijalta. Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä varmistaaksemme, että lämmöntuotanto jatkuu katkotta myös vuodenvaihteen jälkeen.”

Energian ostaminen palveluna on kunnille varteenotettava vaihtoehto

Adven pystyy osaamisensa ja kattavan palveluverkostonsa avulla tehostamaan pienten ja keskikokoisten kuntien kaukolämpöverkkojen toimintaa. Yksittäisen kunnan ei taloudellisesti kannata ylläpitää esimerkiksi omaa valvontajärjestelmää, kun taas Advenille tällainen panostus on mahdollista. Parikkalan lämpölaitos liitetään Advenin järjestelmiin, jolloin muun muassa valvonta ja operointi hoidetaan keskitetysti Vantaalla sijaitsevasta keskusvalvomosta

”Kehitämme ja seuraamme jatkuvasti teknologiaa. Siten varmistamme, että asiakkaamme saavat käyttöönsä uusimman osaamisen. Olemme Suomessa alan markkinajohtaja”, sanoo Advenin maajohtaja Ari Vanhanen.  

Advenilla uskotaan, että tulevaisuudessa yhä useampi kunta miettii lämmitysjärjestelyjään uusiksi, sillä monessa kunnassa lämmityskalusto on vanhenemassa. Kiristyvät ympäristövaatimukset asettavat lisäksi haasteita vanhenevalle lämpöteknologialle. Siirryttäessä biopolttoainetta käyttäviin lämpökeskuksiin niiden ylläpito ja tehokas operointi vaativat enemmän osaamista. Lisähaastetta tuo muun muassa soteuudistus, joka vaikuttaa kuntien rahoitukseen. Kuntien onkin aiheellista pohtia, ovatko lämpökeskukset kunnan ydinliiketoimintaa.

 

  • Advenilla on nyt yli 60 kaukolämpökohdetta Suomessa, Virossa ja Ruotsissa. Ensi vuonna kohteiden määrä kasvaa, kun osa ruotsalaisen E.ON Värmen kaukolämpöliiketoiminnasta siirtyy Advenille.
  • Suomessa Advenilla on 17 kaukolämpökohdetta.
  • Parikkalan lämpölaitokseen kuuluu kaksi hakelämpölaitosta, kevytöljykattiloita ja pellettilämpökeskus sekä niihin liittyvät kaukolämpöverkot.
  • Parikkalan kunnassa on noin 5 000 asukasta.

 

Lisätietoa:

Ari Vanhanen, maajohtaja, Adven Oy

puh. +358 50 043 2830

ari.vanhanen@adven.com

Vesa Huuskonen, kunnanjohtaja, Parikkalan kunta

puh. 044 781 1250

vesa.huuskonen@parikkala.fi

 

Share