Jepuan lämpölaitos.jpgAdven ostaa Ekokemin Jepuan lämpölaitoksen 

Adven ja Ekokem ovat sopineet liiketoimintakaupasta, jolla Adven ostaa Ekokemin Jepuan lämpölaitoksen ja siihen liittyvät liiketoiminnat.

Ekokemin Jepuan lämpölaitos ja siihen liittyvät liiketoiminnat siirtyvät energiayhtiö Advenin omistukseen. Kauppa on osa Advenin strategiaa, joka tähtää merkittävään kasvuun lähivuosina teollisuuden energiamarkkinoilla. Lämpölaitos tuottaa vuosittain noin 50 gigawattituntia energiaa. Määrä vastaa pienen kaupungin kaukolämpöverkossa kulutetun energian määrää.

  • Pienemmän mittakaavan hajautetut energiaratkaisut on määritelty Ekokemin strategian ulkopuolelle ja näin ollen Jepuan laitoksesta luopuminen on meille luontevaa, Ekokemin Vice President Business Unit Recycling and Energy Tero Holländer toteaa.

Liiketoiminnan siirtymisen yhteydessä Advenin palvelukseen siirtyy kaksi henkilöä. Toteutettavan kaupan myötä Advenin läsnäolo vahvistuu edelleen Pohjanmaan alueella.

Laitos tuottaa energiaa Mirkan käyttöön

Advenin omistukseen siirtyvä lämpölaitos tuottaa energiaa hiomatuotteita valmistavalle Mirkalle. Adven omistaa jo entuudestaan Mirkalle energiaa tuottavan varalaitoksen, joka siirtyi kesällä käyttämään biokaasua raskaan polttoöljyn sijaan.

Jepuan lämpölaitos käyttää polttoaineena mm. Mirkalta sekä muilta teollisuusyrityksiltä syntyviä sivutuotteita. Sivutuotteista valmistetaan kierrätyspolttoainetta käytettäväksi kotimaista korkeaa teknologiaa sisältävässä polttolaitoksessa. Adven vastaa jatkossa kokonaisuudessaan Jepuan laitoksen liiketoiminnasta. Tämä pitää sisällään sivutuotteiden hyödyntämisen, teollisuushöyryn tuotannon Mirkalle sekä myös varalaitoksessa tapahtuvan tuotannon.

  • Tavoitteenamme on jatkuvasti parantaa ja kehittää energiantuotantoamme sekä siihen liittyvää monipuolista osaamistamme. Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että Jepuan laitoksen hankinnan myötä voimme edelleen laajentaa yhteistyötä Mirkan kanssa. Meille on tärkeää tuottaa asiakkaillemme heidän tarvitsemaa lämpö-, höyry- ja kylmäenergiaa kustannustehokkaasti, luotettavasti ja ympäristömyönteisesti, toteaa johtaja Ilkka Niiranen Advenistä.
  • Meille Ekokemissä oli tärkeää, että rakentamamme Jepuan lämpölaitos siirtyy luotettavalle ja osaavalle toimijalle, joka takaa toiminnan jatkuvuuden. Laitos on hyvässä kunnossa ja Adven voi yhdessä Mirkan kanssa jatkaa toiminnan kehittämistä tästä eteenpäin, Holländer kertoo.
  • Energiatoimituksen luotettavuus on meille tärkeää, ja olimme tyytyväisiä, kun Adven valikoitui Jepuan lämpölaitoksen uudeksi omistajaksi. Pitkäaikaiseen kumppanuuteemme perustuen uskomme tämän parantavan mahdollisuuksiamme yhdessä edelleen kehittää toimintaamme Jepualla, Mirkan toimitusjohtaja Stefan Sjöberg toteaa.

Advenin ja Ekokemin välillä solmittu liiketoimintakauppa on tarkoitus viedä päätöksen viimeistään lokakuun aikana.

Lisätiedot:

Adven, Ilkka Niiranen, johtaja, 040 709 5446, ilkka.niiranen@adven.com

Ekokem, Tero Holländer, Vice President Business Unit Recycling and Energy, 010 755 1000, tero.hollander@ekokem.com

Mirka, Stefan Sjöberg, toimitusjohtaja, 040 8247385, stefan.sjoberg@mirka.com

Adven

Adven on johtava teollisten ja kaupallisten energia- ja vesiratkaisujen tarjoaja Suomessa, Ruotsissa sekä Virossa. Adven rakentaa, omistaa sekä hallinnoi asiakkaille höyryä, lämpöä, kylmää sekä veden ja kaasun käsittelyä tuottavia tuotantolaitoksiaan itse. Lisäksi Adven toimittaa kaukolämpöä, lämmittää ja jäähdyttää tiloja geoenergialla sekä toimii maakaasun jakelun ja jälleenmyynnin parissa. Adven toimittaa energiaa noin 140 teollisuuslaitokselle ja hallinnoi yli 50 kaukolämpöverkkoa sekä 15 maalämpölaitosta, joiden yhteenlaskettu kokonaisteho on 1 500 MW. www.adven.fi

Ekokem

Ekokem on yksi Pohjoismaiden johtavista kiertotalousyhtiöistä, joka tarjoaa ympäristönhuollon ja materiaalitehokkuuden palveluja. Ekokem operoi Pohjoismaiden johtavia vaarallisen jätteen käsittelylaitoksia ja tarjoaa erikoistunutta ympäristönhuollon osaamistaan asiakkailleen laajalla rintamalla. Yhtiön tarkoituksena on luoda arvoa parantamalla asiakkaittensa materiaali- ja energiatehokkuutta. Ekokem tarjoaa kierrätys-, hyötykäyttö- ja loppusijoitusratkaisuja sekä maaperänkunnostuksen ja ympäristörakentamisen palveluja. Ekokem on jo yli 35 vuoden ajan myötävaikuttanut luonnonvarojen säästämiseen ja kiertotalouden edistämiseen. Ekokem kuuluu Fortum-konserniin elokuun 2016 lopusta lukien.

Oy KWH Mirka Ab

KWH Mirka on kansainvälinen yritys, jonka tytäryhtiöt sijaitsevat 15 maassa. Liikevaihdosta 96% on peräisin viennistä yli 100 eri maahan. Mirka on erikoistunut joustaviin hiomatuotteisiin, jotka mahdollistavat pölyttömän pintakäsittelyn. Mirkan edistykselliset hioma- ja kiillotuskoneet tuotava käyttäjälleen ainutlaatuisia etuja. Innovatiiviset koneet ja korkealaatuiset hiomatuotteet, kiillotusaineet ja tarvikkeet tarjoavat kokonaisratkaisun, joka täyttää asiakkaan yksilölliset tarpeet. Tavoitteena on tarjota paras mahdollinen pintakäsittely ennen pinnan maalaamista tai muuta käsittelyä. http://www.mirka.com/fi/fi/

Share