Elintarvikealan teollisuuspuisto säästää energiakuluissa keskittämällä 

Rajamäelle on suunnitteilla teollisuuspuisto, joka soveltuisi erityisesti elintarviketeollisuuden käyttöön. Alkoholituotteita valmistavan Altian lisäksi alueella toimii jo puolenkymmentä muuta yritystä, ja lisää tontteja on kaavoitettu yrityskäyttöön. Adven tuottaa alueelle höyryä lämmitykseen ja teollisuuden prosesseihin.

Nurmijärven Rajamäellä sijaitsevalle alueelle on suunnitteilla teollisuuspuisto. Maailmalla vastaavat teollisuuspuistot ovat jo yleisiä, mutta Suomessa niitä on vielä vähän. Valmiin infrastruktuurin ja hyvän sijainnin ansiosta Rajamäen puisto tarjoaa hyvät lähtökohdat uusille yrityksille.

Teollisuuspuiston lämmitys tapahtuu höyryverkon avulla. Lämmöntuotannon lisäksi höyryä voidaan käyttää suoraan esimerkiksi teollisuuden valmistusprosesseissa esimerkiksi tuotesäiliöiden desinfioinnissa, erilaisissa tislauksissa tai prosessien suojahöyrynä 

Teollisuuspuiston höyrynjakelusta ja tuotannosta huolehtii Altian pitkäaikainen palvelukumppani Adven. Yhtiöt ovat solmineet pitkäaikaisenhöyryntoimituksen jatkosopimuksen, jonka myötä yhtiöiden välinen yhteistyömalli täydentyy. Aiemmin Adven vastasi höyryntuotannosta. Uuden sopimuksen myötä Adven siirtyy vastaamaan myös höyryn jakelusta.

  • Altia haluaa vapauttaa omia resurssejaan ydintoimintaansa eli alkoholien valmistukseen. Pitkäaikainen sopimus hyödyttää kaikkia verkon käyttäjiä, sillä se mahdollistaa läpinäkyvän hinnoittelun. Paikallisesti tuotettu höyry pitää häviöt mahdollisimman pieninä, kun putkiyhteydet ovat lyhyet, kertoo Altian Rajamäen alueesta vastaava kiinteistöpäällikkö Arto Tanskanen
  • Meillä on takanamme jo pitkä ja hedelmällinen yhteistyö, joka nyt entisestään syventyy. Advenille on kunnian- ja luottamuksenosoitus, että Altia on solminut kanssamme uuden pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen, sanoo Advenin myyntipäällikkö Teemu Klingberg.

Energiaa kuin pienessä kylässä – yhteiskäytöllä kustannussäästöjä

Rajamäen höyrylaitos tuottaa vuodessa energiaa 45 000 megawattituntia. Tällä määrällä pystyttäisiin lämmittämään noin 3 000 omakotitaloa. Altian tapauksessa sillä voidaan lämmityksen lisäksi valmistaa miljoonia litroja alkoholituotteita. Yksistään alkoholijuomia valmistetaan Rajamäellä vuosittain 65 miljoonaa litraa. Lisäksi Altia valmistaa alueella myös teknisiä etanolituotteita kuten maalämpönesteitä, absolutoituja spriituotteita ja erilaisia ohennelaatuja maaliteollisuuteen.

Altian lisäksi alueella toimii myös muita yrityksiä. Uuden sopimuksen myötä Adven siirtyy vastaamaan höyryn myynnistä myös näille yrityksille.  Palvelujen keskittäminen tuo kaikille kustannussäästöä.

  • Nykyisellään energia on melko suuri kuluerä teollisuudelle tuotantotavasta riippumatta. Teollisuuspuiston idea on, että kaikki puiston käyttäjät hyötyvät energian yhteiskäytöstä. On tärkeää, että energian hinnat pysyvät kilpailukykyisinä, ja siinä isot volyymit auttavat. Jaettu resurssi on siten aina kustannustehokkaampi ratkaisu, Teemu Klingberg kertoo.

Lisätietoja:

Arto Tanskanen, kiinteistöpäällikkö, Altia Oyj

puh. 040 123 9390

arto.tanskanen@altiacorporation.com

 

Olavi Raunio, Myyntijohtaja, Adven Group.

puh. 040 194 4814

olavi.raunio@adven.com

Adven

Adven on johtava teollisten ja kaupallisten energia- ja vesiratkaisujen tarjoaja Suomessa, Ruotsissa sekä Virossa. Adven rakentaa, omistaa sekä hallinnoi asiakkaille höyryä, lämpöä, kylmää sekä veden ja kaasun käsittelyä tuottavia tuotantolaitoksiaan itse. Lisäksi Adven toimittaa kaukolämpöä, lämmittää ja jäähdyttää tiloja geoenergialla sekä toimii maakaasun jakelun ja jälleenmyynnin parissa. Adven toimittaa energiaa noin 140 teollisuuslaitokselle ja hallinnoi yli 50 kaukolämpöverkkoa sekä 15 maalämpölaitosta, joiden yhteenlaskettu kokonaisteho on 1 500 MW. www.adven.fi

Altia

Altia on Pohjoismaiden ja Baltian johtava alkoholijuomatalo, joka valmistaa, maahantuo ja vie laadukkaita viinejä sekä väkeviä alkoholijuomia. Alkoholijuomien valmistuksen ja maahantuonnin lisäksi yhtiön liiketoimintaan kuuluu erilaisia teollisia tuotteita ja palveluita. Vastuullisuus on Altialle keskeinen liiketoiminnan tekijä. Yhtiö haluaa edistää modernia, vastuullista pohjoismaista juomakulttuuria. Altian liikevaihto oli 380,7 miljoonaa euroa vuonna 2015, ja yhtiö työllistää noin 880 henkeä. www.altiagroup.fi 

Share