Geokaivojen poraus alkaa tällä viikolla DB Schenkerin uuden logistiikkaterminaalin tontilla Vaasassa 

Vaasaan on rakenteilla uusi DB Schenkerin terminaali, jonka lämmitys ja viilennys toteutetaan Advenin geoenergiaratkaisulla. Viikolla 17 tontilla aloitetaan geokaivojen poraus. Uudesta terminaalista tulee täysin hiilineutraali.  Alhaisten hiilidioksidipäästöjen lisäksi ratkaisulla saadaan noin 10–15 prosentin säästöt energiakustannuksissa verrattuna perinteisiin energiaratkaisuihin.

Geokaivot ovat noin 300 metriä syviä, ja ne sijoitetaan valmistuvan terminaalirakennuksen alle. Geoenergiaratkaisussa lämpö ja viilennys tuotetaan maasta lämpöpumpuilla. Lämpöpumppujen tarvitsema sähkö taas tuotetaan kotimaisella, uusiutuvalla energialla.

Haluamme tarjota asiakkaillemme ympäristön kannalta järkeviä logistiikkapalveluita. Kiinteistömme tuottavat hiilijalanjäljestämme vain pari prosenttia, mutta niihin me pystymme suoraan vaikuttamaan. Vaasaan halusimme rakentaa hiilineutraalin terminaalin, jonka energiantuotanto keskittyy maalämpöön ja vesivoimaan. Päätoimipisteessämme Vantaalla käytämme myös aurinkoenergiaa, DB Schenkerin kiinteistöjohtaja Risto Lehtikangas sanoo ja jatkaa: Advenin osaaminen laitoksen ohjaamisessa vakuutti meidät. He ovat alan huipputoimija ja varmistavat, että laitosta käytetään tehokkaasti.

DB Schenkerin Vaasan terminaalin energiantuotantoratkaisu on Advenin oma investointi. Investointimallissa Adven vastaa suunnittelusta, mitoituksesta ja energiantuotannosta ja sen kannattavuudesta.

Olennaista on mitoittaa kiinteistön energiankulutus oikein. Tällä tavalla varmistumme kustannushyödyistä. Koska investointi on meidän, se näkyy meidän taseessamme, ei DB Schenkerin, Advenin liiketoimintajohtaja Timo Koljonen kertoo.

Terminaali valmistuu Vaasan Nordic Logistics Centerin alueelle vuoden 2016 aikana. Terminaalin lämmitettävä pinta-ala on noin 3200 neliötä. Viilennystä tarvitaan pääasiassa toimistotiloihin. Toteutus tehdään kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa keväällä porataan kaivot geoenergialle. Syksyllä valmistuu kiinteistön energiakeskus, jossa energiantuotanto tapahtuu lämpöpumpuilla. Adven ohjaa valmiin terminaalin lämpötilaa, viilennystä ja paineita etäohjauksella.  

Lisätiedot:

Adven, Timo Koljonen, liiketoimintajohtaja, geoenergia
Puh. +358 50 4666999, timo.koljonen@adven.com

DB Schenker, Risto Lehtikangas, Kiinteistöjohtaja
Puh. +358 10 520 3100, risto.lehtikangas@dbschenker.com

 

DB Schenker

DB Schenker on maailman toiseksi suurin logistiikkapalveluiden tarjoaja. DB Schenkerin palveluvalikoimaan kuuluvat maakuljetukset, lento- ja merikuljetukset sekä sopimuslogistiikan palvelut. Suomessa DB Schenkerin palveluita tuottaa noin 1 470 henkilöä 17 toimipisteessä. www.dbschenker.com/fi

 

Adven Oy

Adven on johtava teollisten ja kaupallisten energiaratkaisujen tarjoaja Suomessa, Ruotsissa sekä Virossa. Adven rakentaa, omistaa sekä hallinnoi asiakkaille höyryä, lämpöä ja kylmää tuottavia tuotantolaitoksiaan itse. Lisäksi Adven toimittaa kaukolämpöä, lämmittää ja jäähdyttää tiloja geoenergialla sekä toimii maakaasun jakelun ja jälleenmyynnin parissa. Adven toimittaa energiaa noin 140 teollisuuslaitokselle ja hallinnoi yli 50 kaukolämpöverkkoa sekä 15 maalämpölaitosta, joiden yhteenlaskettu kokonaisteho on 1 500 MW. www.adven.fi

 

 

 

Share