Ilmastoystävällisemmät messut maailman suurimmassa hiihtotapahtumassa Vasaloppetissa

Maailman vanhin ja suurin hiihtotapahtuma Vasaloppet ja Adven viimeistelevät tänä vuonna siirtymän puhtaasti uusiutuvan energian käyttöön messutelttojen lämmityksessä. Vasaloppetissa tänä vuonna tuotettava lämmitys on suurelta osin hiilivapaata.

Vasaloppet on maailman vanhin ja suurin hiihtotapahtuma, joka on järjestetty Ruotsissa vuodesta 1922 lähtien. Tänä päivänä se koostuu 16 eri kilpailusta ja vuosittain rekisteröityneitä osallistujia on 100 000. Kilpailu sijoittuu historialliselle reitille, mikä kulkee Sälesta Moraan.

Vasaloppet on viime vuosina tehnyt systemaattista työtä hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Esimerkiksi roskien määrää hiihtoladuilla on pyritty vähentämään, julkisten kulkuvälineiden käyttöä on helpotettu sekä fluoritonta voiteluvahaa on tarjottu palveluna. Yksi suuremmista projekteista on ollut lämmityksen tuotantotavan muutos teltoissa. Ennen 2018 vuoden tapahtumaa vaihdettiin Morassa sijaitsevassa teltassa lämmitystapaa ja parannettiin ilmanlaatua.  

Yhteistyö Advenin kanssa on mahdollistanut 4000 neliömetrin kokoisissa messuteltoissa siirtymän raskaaseen polttoöljyyn pohjautuvasta lämmityksestä uusiutuvaan kaukolämpöön. Tämä on pienentänyt hiilidioksidipäästöjä 30 tonnilla. Tänä vuonna yhteystyössä on otettu seuraava askel ja starttialueet Sälessa ja Oxbergissa siirtyvät myös pellettilämmitykseen ja vihreään sähköön. Tämä lisää ympäristömyönteisten vaikutusten lisäksi myös henkilökunnan ja vierailijoiden viihtyvyyttä.

Kuva: Vasaloppet

-    Vasaloppet on tehnyt aina yhteistyötä kumppaneiden kanssa, jotta toiminnassa on voitu varmistaa ympäristömyötäinen osaaminen ja kehitys. Olemme todella ylpeitä, että toimia tässä yhteistyössä Advenin kanssa. Paikallisuus on tärkeää ja pidämme Advenia edelläkävijänä ympäristöystävällisten ratkaisujen kehityksessä, sanoo Vasaloppetin toimitusjohtaja Eva-Lena Frick.

-    Uusiutuvan lämmitysmuodon kartoittaminen Vasaloppetin telttoihin on ollut haastavaa ja hauskaa. Tänä päivänä ei ole montaa Vasaloppetin kokoista tapahtumaa, joka hyödyntäisi kaukolämpöä ja pellettilämmitystä. On hienoa olla tekemässä Vasaloppetista edelläkävijää tällä saralla, kertoo Advenin aluepäällikkö Erik Gynt.

Vasaloppetin vastuullisuusstrategia ulottuu vuosille 2016-2022 ja vastuullisuudessa keskitytään ympäristön lisäksi myös taloudelliseen ja sosiaaliseen vastuuseen. Vastuullisuusstrategia ja siihen liittyvät mittarit tavoittelevat iloisempia ja terveempiä osallistujia, yhteisöjen tukemisista ja alueellista kehitystä, vastuullisia taloudellisia tuloksia omistajatahoille sekä ympäristön kuormituksen pienentämistä.

 

Adven yrityksenä

Share