Kaukolämmön lämpökeskuksen rakentaminen alkaa Pitkäniemessä – hiilidioksidipäästöt pienenevät yli 90 prosenttia

Adven rakentaa Pitkäniemen kaukolämpöverkon yhteyteen uuden lämpökeskuksen, joka otetaan käyttöön alkuvuonna 2020. Uusi pellettejä käyttävä keskus edistää verkon toimintavarmuutta ja vähentää päästöjä.

Pitkäniemen kaukolämpö on tuotettu tähän asti maakaasulla. Uuden laitoksen avulla kaukolämpöverkossa päästään lähes CO2-päästöttömään lämmöntuotantoon. Pitkäniemen kaukolämpöverkon suurin asiakas on Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

-   Ympäristöasioiden lisäksi sairaalan toiminnan kannalta etenkin lämmön tuotannon toimitusvarmuus on ensiarvoisen tärkeä asia. Nyt toteutettava pellettilaitos tukee näitä molempia meille tärkeitä asioita. Tays Keskussairaala on ensimmäinen suuri sairaala Suomessa, jonka rakennusten energian käyttö on päästötöntä. Pitkäniemen pellettilaitoksen käyttöönoton myötä myös Tays Pitkäniemen rakennusten energian käyttö on lähes päästötöntä ja osaltaan edistää PSHP:n vastuullisuusohjelman tavoitetta, kestävää kehitystä ympäristön hyväksi, sanoo Harri Mustasilta, PSHP:n kiinteistöjen käytöstä ja ylläpidosta vastaava sairaalainsinööri.

-   Investointi edistää päästövähennyksen lisäksi kaukolämmön toimintavarmuutta. Pitkäniemi on Tampereen kupeessa sijaitseva kehittyvä alue, joka on jatkossa entistä houkuttelevampi, kun nykyisille ja tuleville kiinteistöille voidaan tarjota vähäpäästöistä, kotimaisella polttoaineella tuotettua kaukolämpöä, tiivistää Elli Ikonen, Advenin kaukolämpöliiketoiminnasta vastaava asiakkuuspäällikkö. 

Lämpökeskuksen teho on 3 megawattia ja rakennustyöt alkavat syksyllä 2019. Laitos sijoitetaan nykyisen lämpölaitoksen viereen Kivimiehentien päähän. Vanha lämpölaitos jää varalaitokseksi. Lämpökeskuksen rakentaminen ei aiheuta katkoksia lämmön toimituksessa.

Adven on pienentänyt systemaattisesti kaukolämmön tuotannon päästöjä 2000-luvun alusta lähtien. Suomalaisen kaukolämmön keskimääräiset hiilidioksidipäästöt myytyä energiaa kohden olivat vuonna 2018 167 kgCO2/MWh (Motiva). Advenin kaikkien kaukolämpöverkkojen vastaava lukema viime vuodelta oli noin 45 prosenttia pienempi, 93 kgCO2/MWh. Uuden laitoksen myötä Pitkäniemen kaukolämpöverkon päästöt pienenevät noin 90 prosenttia.

Lisätiedot:

Adven Oy, Elli Ikonen, asiakkuuspäällikkö, elli.ikonen@adven.com, 050 317 1040

 

Adven yrityksenä

Share