Kaurankuoresta tehdään pian energiaa Hankkijan Turun tehtaalla

Fossiilisten polttoaineiden kallistuminen ja ilmastotavoitteet kannustavat teollisuutta etsimään vaihtoehtoja läheltä saatavista, uusiutuvista polttoaineista.  Hankkija on solminut energian toimitussopimuksen Advenin kanssa Hankkijan Turun tehtaalla. Jatkossa tehtaan tarvitsema höyryenergia tuotetaan kaurankuorijauhoa polttamalla, jota saadaan tuotannon sivujakeena.  

Teollisuuden tuotannossa, erityisesti maataloudessa ja elintarviketeollisuudessa, syntyy erilaisia sivutuotteita. Ne ovat valmistusprosessissa ylimääräiseksi jäävää materiaalia, jolle ei ole käyttöä valmistettavissa tuotteessa syntypaikallaan.

Hankkijan Turun tehtaalla valmistetaan sian ja siipikarjan rehuja. Tuotannon sivujakeena syntyy kaurankuorijauhoa. Adven käyttää kaurankuorijauhon bioenergiahöyrykattilan polttoaineena ja toimittaa höyryä palveluna Hankkijalle Turun tehdasalueella.

-  ”Maataloustuotannossa sekä elintarviketeollisuudessa on Suomessa paljon potentiaalia hyödyntää teollisuudessa syntyviä sivutuotteita lämmön ja höyryn tuotannossa”, Advenin myyntipäällikkö Teemu Kivimäki uskoo.

-   ”Meille on tärkeää, että voimme käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa”, toteaa Turun rehutehtaan tehdaspäällikkö Jarno Erkamaa.  ”Investointipäätöksessä oli ratkaisevaa juuri oman tehtaan sivutuotteiden käyttö. Olemme jatkossa omavaraisia polttoaineen saatavuudessa. Kustannustehokkuutemme paranee ja kotimaisuusaste kasvaa merkittävästi. Tämä tuo selkeää lisäarvoa asiakkaillemme. Strategiaamme kuuluu oleellisena osana toimintamme jatkuva kehittäminen ja sen myötä uusien energiatehokkaiden sekä ympäristöystävällisten ratkaisujen käyttöönotto.”

Nestekaasulle etsitään vaihtoehtoja

Hankkija käytti Turun tehtaallaan aiemmin höyryntuotannon polttoaineena nestekaasua, joka oli vuoteen 2016 asti veroton polttoaine. Vuoden 2016 alusta nestekaasun hinta lähes tuplaantui siihen kohdistuvan verotuksen vuoksi. Tämä on saanut monet teollisuusyritykset harkitsemaan vaihtoehtoisia polttoaineita nestekaasun sijaan. Hankkijan tapauksessa vaakakupissa painoi myös ympäristöystävällisyys.

-   "Kaurankuorijauhe on uusiutuvaa polttoainetta, jota syntyy prosesseissamme automaattisesti. Sitä ei jatkossa tarvitse kuljettaa mihinkään. Valitsimme tähän yhteistyökumppaniksi Advenin, sillä heillä tuntui olevan kova palo tehdä asioita toivomallamme tavalla", Erkamaa sanoo.

Varapolttoaineena kaurankuorijauholle on puupelletti. Lisäksi höyryntuotantoon jää nykyinen nestekaasukattila vara- ja huipputilanteita varten.

Kaurankuorijauhon polttaminen vaatii erikoisosaamista

Hankkija toimittaa kaurankuorijauhon samalla tehdasalueella sijaitsevalle Advenin energialaitokselle, josta Adven vastaavasti tuottaa prosessihöyryä Hankkijan tarpeisiin. Advenin kaurankuorta polttava uusi laitos sijoitetaan käytöstä poistuneen öljylaitoksen tilalle olemassa olevaan rakennukseen

-    "Meillä on aiempaa kokemusta vastaavien kuorijakeiden polttotekniikoista. Koska polttoaine eli kaurankuorijauho on kuivaa, jauhomaista ja kevyttä, sen palamisenhallinta vaatii polttoteknistä osaamista ja oikeat tekniset ratkaisut. Tyypillisissä puubiopolttoaineissa on yleensä noin 50 prosenttia kosteutta, mutta kaurankuorijauhossa sitä on vain noin 10 prosenttia", Kivimäki sanoo.

Advenilla on vastaavantyyppinen laitos esimerkiksi Jokioisissa, jossa poltetaan ohrankuorta. Yhteistyö Hankkijan kanssa vahvistaa Advenin läsnäoloa Varsinais-Suomessa. Yhteistyötä on jo esimerkiksi Finnfeedsin kanssa Naantalissa ja Kavli Oy:n kanssa Turussa.

Lisätietoa:

Adven, myyntipäällikkö Teemu Kivimäki +358 10 344 5122, teemu.kivimaki@adven.com

Hankkija, tehdaspäällikkö Jarno Erkamaa, +358 10 402 7254, jarno.erkamaa@hankkija.fi

 

Hankkija

Hankkija on kasvun osaaja ja Suomen johtava maatalouskauppa. Hankkijalla on omaa rehuteollisuutta ja se on Suomen suurin teollisten eläinrehujen valmistaja. Rehuja valmistetaan neljässä rehutehtaassa Kotkassa, Seinäjoella, Säkylässä ja Turussa. Hankkijan tavoitteena on toimia maatalouden ammattilaisten parhaana kumppanina ja tarjota viljelijälle kaikki maatalouden tuotantopanokset. Yrityksellä on myös maan laajin ja monipuolisin maatalousalan verkkokauppa.

Hankkija on myös aktiivisen harrastajan kauppa, jonka myymälöissä on kattavat ja monipuoliset valikoimat puutarha-, hevos- ja lemmikkieläintuotteita. Hankkija on Suomen merkittävin ja suurin puutarhakaupan toimija 65 myymälän verkostollaan. Hankkija-konsernin palveluksessa työskentelee lähes tuhat henkilöä ja vuonna 2016 liikevaihto oli 729 MEUR.

 

 

Share