Laptin Kuopion Portista täysin hiilineutraali

Kuopion tulevan maamerkin, Kuopion Portin rakennustyöt alkavat kesäkuussa ja pian tämän jälkeen käynnistyy myös geokaivojen poraus. Adven toteuttaa Kuopion Porttiin energiaratkaisun, jossa tilat viilennetään ja lämmitetään maaperästä saatavalla geoenergialla. Pumppujen tarvitsema sähkö ostetaan vesivoimalla tuotettuna ja katolle on lisäksi suunniteltu aurinkopaneeleja. Kyseessä on täysin hiilineutraali energiaratkaisu.

Kuopion Portin yli 30 000 kerrosneliömetrin lämmitys ja viilennys tuotetaan samalla tontilla kallioperästä. Adven on suunnitellut kiinteistön energiaratkaisut vastaamaan ympäristötavoitteisiin, jotka Kuopion kaupunki on asettanut tontille jo asemakaavan laatimisen yhteydessä. Kuopion Portti on monipuolinen kokonaisuus, johon rakennetaan matkustajapalveluiden lisäksi asunto-, toimisto-, liike- ja palvelutiloja.   

-    Kuopion Portin energiaomavaraisuus nousee jopa yli 90 prosenttiin, kun lämmitys ja viilennys saadaan läheltä eli rakennusten alta, toteaa Lapti Group -konserniin kuuluvan Rakennusliike Lapti Oy:n Itä-Suomen aluejohtaja Risto Pekkarinen Kuopion Portin energiaratkaisuista

Kuopion Portti sijaitsee keskeisellä paikalla Kuopion rautatieaseman ja matkakeskuksen välissä. Adven vastaa kiinteistöjen energian toimittamisesta ja valvoo etänä Kuopion Portin energiakeskusta 24/7.

-    Advenin suunnitteleman ja toteuttaman ratkaisun etuna on hiilineutraaliuden lisäksi se, että energian hinta on hyvin ennakoitavissa ja läpinäkyvä pitkälle tulevaisuuteen. Kohde on ollut erityisen mielenkiintoinen suunnitella, sillä Kuopion Porttiin kuuluvilla rakennuksilla ja käyttäjillä on monenlaisia tarpeita viilennyksen ja lämmityksen suhteen, Advenin liiketoimintajohtaja Timo Koljonen kertoo.

 

Energiaa tarvitaan 200 omakotitalon verran

Kiinteistön geokaivojen yhteissyvyys on 20 000 metriä. Kuopion Portin energiakeskuksen lämpöpumpputeho on 1200 kilowattituntia, mikä vastaa noin 200 omakotitalon lämmitysenergian tehontarvetta. Pysäköintitalon katolle on lisäksi suunniteltu 2 000 neliömetrin kokoinen aurinkopaneelikenttä. Aurinkopaneelien tuottamaa sähköä käytetään muun muassa pysäköintitalon valaistukseen ja sähköautojen lataukseen.  

Liikehuoneistojen lisäksi myös asuinrakennuksiin tulee viilennys, joka tuotetaan kallioperästä ilman katolla hurisevia lauhduttimia ja niistä aiheutuvaa meluhaittaa. Asuntojen viilennys on lisääntymässä Suomessa uudisrakentamisessa. Advenin geoenergia tarjoaa tähän oivan ratkaisun – samoilla kaivoilla saadaan helposti tuotettua myös viileää.

 

Lyhyesti

  • Kuopion Portti lämmitetään ja viilennetään geoenergialla
  • Geokaivojen yhteissyvyys 20 000 metriä
  • Lämpöpumpputeho 1200 kW
  • Aurinkopaneeleja 2 000 neliömetriä
  • Lämmitettävä ja viilennettävä ala 30 000 kerrosalaneliömetriä
Timo Koljonen
VP, Geoenergy
Jaa