Mirka lisää lämmön- ja vedenkierrätystä Jepuan hiomatuotetehtaalla – säästää 40 tuhatta kuutiota vettä vuodessa

Maailman suurimpiin hiomatuotteiden valmistajiin kuuluva Mirka kierrättää vuoden 2020 alkuun mennessä Pohjoispohjanmaan Jepuan tuotantolaitoksessaan lämpöä ja vettä entistä tehokkaammin. Adven toteuttaa Mirkan lämmön- ja vedenkierrätyksen kokonaispalveluna. 

Viime vuosina Jepuan tehtaan käyttämä energiamäärä on ollut yli 65 gigawattituntia. Energiatoimitus on kasvanut samaan tahtiin tehtaan tuotannon kasvun kanssa.

Mirkan lämmitystarve kasvaa, sillä tilat laajentuvat. Mirkan ei silti tarvitse hankkia enempää energiaa, kun lämpö otetaan tehokkaammin talteen tuotannon prosesseista. Suljettuun kiertoon perustuvan ratkaisun avulla voidaan pienentää lisä- ja varaenergiana käytettyjen bio- ja nestekaasujen tarvetta sekä saadaan merkittävä säästö vedenkulutuksessa.

-   Uusi ratkaisu sopii loistavasti strategiaamme ja auttaa ympäristövaikutusten pienentämisessä. Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että löysimme tämän ratkaisun nopealla aikataululla ja että Adven operoi meillä paikallisesti. Voimme olla luottavaisin mielin, kun Advenilla on täällä paikallista henkilöstöä. Tämä on loistava tapa tehdä tulevaisuutta, kertoo Mirkan project office manager Jari Lemberg.

Vesi ja lämpö talteen ja uudelleen käyttöön

Veden kierrätys säästää Mirkalle vuosittain noin 40 tuhatta kuutiota vettä. Mirka käyttää hiomapapereiden valmistuksen eri vaiheissa vettä, joka lämpenee prosessissa. Aiemmin vesi on päätynyt viemäriin ja edelleen vedenpuhdistuslaitokselle. Jatkossa lämpö otetaan talteen ja myös vesi puhdistetaan, jotta sitä voidaan käyttää pesuvetenä uudelleen. Pesuvettä ei vastedes tarvitse ottaa vesijohtoverkosta. Adven toteuttaa lämmön talteenoton ja prosessiveden puhdistuksen kokonaispalveluna.

-    Lämmön ja veden kierrätys tehtailla on tätä päivää. Jos energiantarve kasvaa, kannattaa selvittää, voisiko lämpöä ja vettä kierrättää tehokkaammin ja välttää jopa kokonaan lisäenergian ostaminen. Tämä on myös ilmastoystävällinen valinta, Advenin asiakkuuspäällikkö Jari Ojala sanoo.

Lämpöä otetaan lisäksi talteen hajukaasujen polttojärjestelmästä. Aiemmin 100 asteinen kuuma ilma on päätynyt taivaalle, mutta nyt lämpö otetaan talteen. Jatkossa lämpöä kierrätetään myös kiinteän polttoaineen laitoksella.

Advenin ja Mirkan yhteistyö on jatkunut jo pitkään. Jepuan laitoksella Adven aloitti energian toimittajana 2000-luvun alussa. Adven on myös kehittänyt tehdasalueella toimivaa kiinteää polttoainetta käyttävää energialaitostaan vuodesta 2016, jolloin se siirtyi Advenin omistukseen. Samana vuonna Adven ryhtyi myös tuottamaan Mirkalle vara- ja huippuenergiaa paikallista biokaasua hyödyntäen.

 

Lisätiedot:

Adven, Jari Ojala, puh. 050 452 5664, jari.ojala@adven.com

Mirka, Stefan Sjöberg, puh. 040 8247385,stefan.sjoberg@mirka.com  

 

Oy KWH Mirka Ab

KWH Mirka on kansainvälinen yritys, jolla 18 tytäryhtiötä. Liikevaihdosta 97% on peräisin viennistä yli 100 eri maahan. Mirka on erikoistunut joustaviin hiomatuotteisiin, jotka mahdollistavat pölyttömän pintakäsittelyn. Mirkan edistykselliset hioma- ja kiillotuskoneet tuotava käyttäjälleen ainutlaatuisia etuja. Innovatiiviset koneet ja korkealaatuiset hiomatuotteet, kiillotusaineet ja tarvikkeet tarjoavat kokonaisratkaisun, joka täyttää asiakkaan yksilölliset tarpeet. Tavoitteena on tarjota paras mahdollinen pintakäsittely ennen pinnan maalaamista tai muuta käsittelyä. www.mirka.com/fi/fi/

 

Katso myös:

Mirkalle energiaa tuotannon sivuvirroista energiaa

Adven yrityksenä

 

Share