Nerokas energiaratkaisu S-ryhmän jättimäisessä logistiikkakeskuksessa 

Sipooseen rakennettavassa logistiikkakeskuksessa hyödynnetään hybridienergiaa

S-ryhmän Sipooseen rakenteilla oleva logistiikkakeskus on yksi Suomen isoimmista investoinneista ja yksi Euroopan suurimmista kylmävarastoista. Energiantuotannon malliltaan poikkeuksellisen siitä tekee sekä kokoluokka että erilaisten energiantuotantotapojen yhdistelmä. Keskuksen energian toimittaja Adven uskoo hybridimallien yleistyvän tulevaisuuden kiinteistöjen energiantuotannossa.

SOK:n tytäryhtiö Inex Partners Oy operoi Sipoon logistiikkakeskusta, joka kuuluu valmistuessaan Suomen suurimpiin geoenergian hyödyntäjiin. Kooltaan se vastaa noin 600 omakotitalon siirtymistä geoenergiaan eli maalämpöön ja -kylmään. Keskuksessa käsitellään mm. elintarvikkeita sekä muuta päivittäistavaraa. Kokonaisuudessaan logistiikkakeskus valmistuu 2018.

Aiemmin Sipoossa on jo otettu käyttöön suuri käyttötavaran logistiikkakeskus (KTDC), jolle samalla tontilla oleva Advenin energialaitos tuottaa energiaa. Nyt energialaitosta on laajennettu vastaamaan myös uuden päivittäistavaran logistiikkakeskuksen (PTDC) tarpeita ja ensimmäinen viidestä vaiheesta on otettu käyttöön.

Geoenergia toimii keskuksen lämpöenergian perustuottajana, bioenergia sekä yli miljoonan litran vesivarajaa varmistavat talviaikana tai tehovaihteluissa nousevan tarpeen. Noin puolet vuoden lämmöntarpeesta katetaan geoenergialla ja puolet bioenergialla.

  • Toimintavarmuus on meille A ja O. Jos elintarvikkeet pilaantuvat sähkökatkon takia, syntyy isot tappiot. Yksi johtava periaate suunnittelussa onkin ollut toiminnan varmistaminen. Teimme jo aiemmin taustatyönä mittavan eri energiamuotojen vertailun. Lähtökohtina olivat myös kestävä kehitys, alhaiset päästöt sekä edullisuus, SOK:n rakennuttajapäällikkö Juha Äijälä toteaa.

Keskitetyn energiantuotannon mallista itsenäisiin tuotantoyksiköihin

Kiinteistöjen energiatarvetta ei enää mitoiteta huipputehojen mukaan vaan energiankäyttöprofiilien mukaan. Tämä johtaa kokonaan uudenlaiseen tuotantoon: energiaa tuotetaan juuri oikeaan aikaan, juuri oikeassa paikassa, juuri oikealla tavalla. Kiinteistöt suunnitellaan nyt itsenäisiksi ja riippumattomiksi.

  • Energian ostaminen palveluna ja hybridimallilla on 2020-lukua. S-ryhmä hyppää tulevaisuuteen jo nyt. Kiinteistöjen halutaan olevan energian käytön suhteen mahdollisimmanomavaraisia, mutta toisaalta energiantuotantoon ei haluta kohdentaa omia voimavaroja.  Lisäksi yhä enemmän kysyntää löytyy uusiutuvalle ja kierrätettävälle energialle. Luonnollisesti energiatehokkuudella luodaan kustannustehokkuutta, Advenin myyntipäällikkö Teemu Klingberg arvioi.

Klingberg toteaa, että tarkempi energiatarpeiden arviointi mullistaa rakentamisen:

  • Jos energiankäyttö suunnitellaan tehokkaaksi, kiinteistöt voidaan rakentaa eri tavoin.  

 

Lisätiedot

Juha Äijälä

rakennuttajapäällikkö, SOK

juha.aijala@sok.fi, puh. +358 50 584 6805

Olavi Raunio

Myyntijohtaja, Adven

olavi.raunio@adven.com, puh. +358 40 194 4814

Inex Partners Oy Inex Partners Oy on SOK:n kokonaan omistama logistiikkayhtiö. Yhtiön tehtävänä on tuottaa varastointi-, kuljetus- ja muut logistiikkapalvelut S-ryhmän päivittäis- ja käyttötavaraketjuille. Yhtiön päätoimipaikat ovat logistiikkakeskukset Espoon Kilossa ja Sipoon Bastukärrissä. www.inex.fi

Share