Peurungan kylpylässä uidaan pelleteillä lämmitetyssä vedessä – CO2-päästöt putosivat yli 90 prosenttia

Keski-Suomessa Laukaassa sijaitseva Peurungan hyvinvointialue on vaihtanut lämmitysjärjestelmänsä, ja kylpylässä pulikoidaan nyt entistä ilmastoystävällisemmin lämmitetyssä vedessä. Uuden pellettilämpölaitoksen myötä kylpylän, jäähallin ja loma-asuntojen lämmityksestä aiheutuneet hiilidioksidipäästöt putoavat yli 90 prosenttia.

Kylpyläkävijöihin heinäkuussa toteutettu muutos ei vaikuttanut, sillä uuteen lämmitysjärjestelmään siirryttiin ilman katkoksia. Aiemmin lämmityksessä käytettiin pellettien lisäksi öljyä. Jatkossa öljykattiloita käytetään ainoastaan varaenergianlähteenä poikkeustilanteissa.

-    Olemme tästä uudistuksesta erittäin iloisia ja ylpeitä. Tämä tukee vastuullista liiketoimintaamme ja samalla myös monen asiakkaamme arvomaailmaa. Meille voi tulla hyvällä omallatunnolla viettämään kylpylälomaa, sanoo Peurungan toimitusjohtaja Seppo Virta. Peurunka on mukana Visit Jyväskylän kautta myös Visit Finlandin vetämässä Sustainable Travel Finland -matkailuhankkeen pilotissa, jonka avulla pyritään kehittämään kestävän matkailun näkökulmaa erityisesti kansainvälistäkin matkailua ajatellen.

Uuden pellettilämpölaitoksen toteutti Adven, joka myös operoi sitä.

-   Uusi kattilalaitos on entistä toimintavarmempi, sillä se on toteutettu uusimmalla tekniikalla. Lisäksi laitoksen lämmitysteho tuplaantuu: aiemman kattilalaitoksen teho oli yhden megawatin, nyt rakennetun uuden laitoksen teho puolestaan kaksi megawattia, kertoo Advenin tuotantopäällikkö Timo Maaskola.

Paikallisyritysten yhteistyöllä lämpöä

Kylpylähotellin päärakennuksen 7500 neliömetrin tilat, 3000-4500 kuutiota allas- ja pesuvettä, jäähalli sekä loma-asunnot lämmitetään kotimaisilla puupelleteillä. Polttoaine eli pelletit hankitaan tällä hetkellä lähialueen puunjalostusteollisuudelta.  Myös uuden lämpökeskuksen tekniikka on lähialueelta, reilun sadan kilometrin päästä Kyyjärveltä.

Peurungan uusi kylpylärakennus valmistui vuonna 2011. Kylpylässä on vuosittain keskimäärin 170 000 kävijää. Kylpylässä on yhteensä 10 allasta ja muun muassa 130-metrinen vesiliukumäki, joka on yksi pohjoismaiden pisimmistä.  Koko Peurungan matkailualueella käy vuosittain n. 300 000 lomailijaa. 

 

Lisätiedot:

Adven Oy, tuotantopäällikkö, Timo Maaskola, timo.maaskola@adven.com puh. +358 50 583 1779

Peurunka Oy, toimitusjohtaja Seppo Virta, seppo.virta@peurunka.fi puh. +358 20 751 6500

 

Adven yrityksenä

Viimeisimmät uutiset

 

Share