Suomen suurin jääkaappi laajenee entisestään –              S-ryhmän jättimäistä logistiikkakeskusta viilentää pian 38 kompressoria 

Suomen suurin rakennus, S-ryhmän päivittäistavaran logistiikkakeskus sijaitsee Sipoon ja Keravan rajalla. Yli puolet 200 000 neliön kokoisesta rakennuksesta on jäähdytettyä, ja jättijääkaappi säilöö yhteensä kolmasosaa suomalaisten päivittäistavarakaupan tuotteista. Keskus laajenee entisestään, ja sitä jäähdyttävät laajennuksen jälkeen peräti 38 kylmäkompressoria.

SOK:n tytäryhtiö Inex Partners Oy:n operoima, viime vuonna valmistunut Sipoon päivittäistavaran logistiikkakeskus laajenee. Jo ennen laajennusta valtava S-ryhmän logistiikkatila on ollut yhteensä 200 000 neliön suuruinen. Nyt tila laajenee 22 000 neliötä eli noin kuuden eduskuntatalon verran, kun keskukseen rakennetaan uusi jäähdytetty lähetys- ja keräilytila.

- Nyt on menossa logistiikkakeskuksen toisen vaiheen rakennus, jossa keskus laajenee noin kymmenyksellä. Kesäkuussa 2020 valmistuvan laajennusosan läpi kulkee terminaalinomaisesti tuotteita, SOK:n rakennuttajapäällikkö Juha Äijälä kertoo.

Kuten jo valmistuneen logistiikkatilan, myös uuden tilan jäähdytysratkaisun toteuttaa energiayhtiö Adven.

- Laajennuksen kylmäkonehuoneeseen tulee neljä ammoniakkikylmäkompressoria, joiden kylmäteho on yhteensä noin 4 500 kW, Advenin asiakkuuspäällikkö Henrik Vasama kertoo.

Tuhat rekallista ruokaa päivässä – jäähdytyksen on toimittava ongelmitta

Sipoon keskuksesta lähtee liikkeelle peräti 35 prosenttia Suomen päivittäistavarakaupan tuotteista. Tiloissa on jäähdytettyä tilaa +6 asteesta -26 asteeseen, ja eri lämpötiloissa säilytetään tuotteita aina hedelmistä leipiin ja pakasteista lihoihin. Rekkoja saapuu keskukseen noin tuhat päivässä, mikä tarkoittaa noin yhtä rekkaa joka minuutti.

- Toiminnan täytyy olla täysin häiriötöntä. Kaupat saavat kuljetuksia kuutena päivänä viikossa, joten häiriöt kuljetuksissa näkyisivät kauppojen hyllyillä heti. Vakavampi vahinko, jossa kylmäketju pääsisi katkeamaan keskuksen tiloissa, voisi aiheuttaa suurten tuotemäärien pilaantumisen. Advenin palvelujen toimintavarmuus on keskukselle ratkaisevan tärkeää, Äijälä summaa.

Keskus on Suomen suurimpia geoenergian käyttäjiä

Koska terminaali on Suomen ruokahuollon kannalta kriittinen, energiaratkaisun taattu toimivuus on varmistettu hybridienergiaratkaisulla. Logistiikkakeskus kuuluu Suomen suurimpiin geoenergian hyödyntäjiin, ja se lämmitetään valtaosin geoenergialla ja pelleteistä saatavalla bioenergialla.

- Käytännössä lämmitysjärjestelmä yhdistää pellettiä, geoenergiaa, ja kylmäntuotannosta syntyvää hukkalämmön talteenottoa kahdella eri lämpötilatasolla. Lisäksi viilennysjärjestelmä toimittaa jäähdytystä eri lämpötilatasoilla -26 asteesta +6 asteeseen, jonka lisäksi toimistotiloihin toimitetaan ”mukavuuskylmää”. Erityistä logistiikkakeskuksessa onkin kokonaisuuden hallinta, käytettävyys ja luotettavuus, Advenin asiakkuuspäällikkö Henrik Vasama kertoo.

Laajennuksen yhteydessä kylmäkeskuksen prosessiin yhdistetään myös tehokas korkeanlämpötilan lämpöpumppu, joka hyödyntää kylmäkompressoreista saatavaa hukkalämpöä.

Lisätietoja

Adven, asiakkuuspäällikkö Henrik Vasama, puh.  050 381 2173, henrik.vasama@adven.com

S-Ryhmä, rakennuttajapäällikkö Juha Äijälä, puh. 050 584 6805, juha.aijala@sok.fi

 

Inex Partners Oy

Inex Partners Oy on SOK:n kokonaan omistama logistiikkayhtiö. Yhtiön tehtävänä on tuottaa varastointi-, kuljetus- ja muut logistiikkapalvelut S-ryhmän päivittäis- ja käyttötavaraketjuille. Yhtiön päätoimipaikat ovat logistiikkakeskukset Sipoon Bastukärrissä. www.inex.fi

 

Katso video logistiikkakeskuksen energiaratkaisusta:

Adven yrityksenä

Ota yhteyttä

Share