Skanssi ottaa käyttöön Euroopan suurimman kauppakeskukseen toteutetun geoenergiaratkaisun

Turun Skanssissa sijaitseva kauppakeskus siirtyy 9.5.2019 lähes energiaomavaraiseksi, kun Skanssi siirtyy lämmittämään ja viilentämään liiketilojaan geoenergialla. Samalla hiilidioksidipäästöt putoavat noin 90 prosenttia*. Geoenergiapalvelun toteuttaa Adven.

Viime kesänä kauppakeskus Skanssissa aloitettu mittava energiaremontti on saatu päätökseen ja geoenergialaitos on otettu virallisesti käyttöön. Kyseessä on toistaiseksi Euroopan suurin kauppakeskukseen toteutettu geoenergiaratkaisu.

-   Geoenergialaitoksen käyttöönotto on pitkän työn tulos ja luonteva jatkumo toimintamme vastuullisuuden kehittämisessä. Olen iloinen, että tämän myötä voimme pienentää entisestään toimintamme hiilijalanjälkeä ja tarjota entistä vastuullisempaa toimintaympäristöä sekä kuluttajille, että vuokralaisillemme, kertoo kauppakeskuspäällikkö Maarit Hurme.

Hiilidioksidipäästöt vähentyvät noin 90 prosenttia

Geoenergiaratkaisussa kauppakeskuksen viilennys ja lämmitys otetaan kauppakeskuskiinteistön omasta kallioperästä 112 geokaivon avulla. Geoenergialaitos leikkaa kauppakeskuksen hiilidioksidipäästöjä noin 90 prosenttia, sillä energiantuotanto on lähes täysin hiilineutraalia. Päästöjen leikkaus vastaa vuositasolla noin 450 henkilöauton aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä. Vastaavan päästömäärän sitomiseen tarvittaisiin noin 230 hehtaaria metsää.

Skanssin uuden energiaratkaisun toteutuksesta ja operoinnista vastaa Adven.

-   Työt sujuivat hyvin, porasimme 112 geokaivoa noin 350 metrin syvyyteen kauppakeskuksen ympäristöön. Energiakaivojen poraustyöt kestivät noin 3 kuukautta. Tavoitteenamme oli minimoida työmaarakentamisen aiheuttamat haitat kauppakeskuksen asiakkaille ja yrittäjille. Tässä onnistuttiin mielestäni hyvin. Huhtikuun alusta alkaen olemme testanneet järjestelmää, kertoo Advenin liiketoimintajohtaja Timo Koljonen. 

Kohti hiilineutraalia energiaa

Geoenergiaan siirtyminen on osa kauppakeskus Skanssin pitkäjänteistä vastuullisuustyötä. Geoenergia korvaa kauppakeskuksen käytössä olevaa kaukolämmöllä ja kaukojäähdytyksellä tuotettua energiaa.

Skanssin kestävän kehityksen kaupunginosa on myös Turun kaupungin strateginen kehittämishanke. Turun kaupunki on asettanut tavoitteekseen luopua hiilen käytöstä vuoteen 2025 mennessä ja saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2029.

Geoenergiassa maaperä toimii kuten akku, jota voi ladata. Maaperästä saadaan kesällä kiinteistöön viilennystä ja kallioon voidaan samalla varastoida lämpöä. Talvella kiinteistö taas lämmitetään maaperästä saatavalla lämmöllä. 

Energiantoimitukset kauppakeskukseen ovat Advenin etävalvonnassa ja -ohjauksessa 24/7 -periaatteella.

* Perustuu vuoden 2018 tietoihin.

 

Lyhyesti:

  • Kauppakeskus Skanssissa on lähes 90 liikettä ja palvelua
  • Skanssi avattiin vuonna 2009
  • Kauppakeskuksesta tulee energiaremontin jälkeen lähes energiaomavarainen
  • Päästövähennys on geoenergiaratkaisun myötä yhteensä 1 245 tCO2
  • Skanssille myönnettiin vuoden 2017 alussa kolmantena kauppakeskuksena Euroopassa korkeimman tason ympäristöluokitus: platinatason LEED-sertifikaatti.
  • Skanssi on Euroopan ensimmäinen kauppakeskus, jolla on platinan lisäksi myös rakentamisen aikainen LEED-sertifikaatti.

 

Lisätiedot:

Adven, Timo Koljonen, liiketoimintajohtaja, kiinteistöenergia, 050 466 6999, timo.koljonen@adven.com

Kauppakeskus Skanssi, kauppakeskuspäällikkö, Maarit Hurme, 050 563 4844, maarit.hurme@cbre.com

 

Kauppakeskus Skanssi

Kauppakeskus Skanssi juhlii tänä vuonna 10-vuotista juhlavuotta. Kauppakeskuksen johtamisesta ja vuokrauksesta vastaa CBRE Finland Oy.  Skanssi on rakentamisesta asti aktiivisesti kehittänyt ja ottanut kestäviä askeleita tulevaisuuteen, Skanssi oli ensimmäinen eurooppalainen kauppakeskus, joka sai rakentamisen aikaisen LEED sertifikaatin. Lisäksi vuonna 2012 Skanssille myönnettiin kultainen LEED sertifikaatti. Skanssin katolla on mm. 400 m2 aurinkopaneeleita, neljä mehiläispesää, joista huolehtii kauppakeskuksen oma mehiläistenhoitaja sekä luontoa säästävät vedettömät pisuaarit. Vuonna 2017 Skanssi sai korkeimman mahdollisen LEED Platinum sertifikaatin.

Skanssi on moderni, 38 000 neliön ja yli 90 liikkeen sekä palvelun tarjoava kauppakeskus viiden kilometrin päässä Turun keskustasta, Helsingin moottorien varressa. Vuonna 2018 Skanssissa vieraili ennätysmäärä asiakkaita, lähes 3,6 miljoonaa ja kasvu on jatkunut vahvana myös vuoden 2019 alussa. Tammikuussa 2019 Skanssiin avattiin uusi ravintolamaailma EAT Skanssi. www.skanssi.fi

 

Adven yrityksenä

Ota yhteyttä

Share