Tunturipurot lämmittävät Elämystehdas Lapparia

 

Torniolainen Elämystehdas Lappari saa lämpöä ja viilennystä Tornionjoesta, kallioperästä sekä kaukolämmöstä. Adven arvioi hybridimallin olevan kestävin tapa lämmittää ja viilentää vanhaa kiinteistöä, jolla on nyt edessään kokonaan uusi elämä.

Kolme vuotta sitten vanha Lapin Kullan tehdas Torniossa odotti purkajaa. Purku-urakkaa arvioimaan saapunut Veli-Matti Mykkälä ymmärsi sisälle mentyään, ettei paikkaa kannata tuhota. Tänä päivänä Mykkälä on Lapparin nimeä kantavan elämystehtaan toimitusjohtaja.

Vanhasta tehtaasta on kolmessa vuodessa muotoutunut torniolaisten liikunnallinen olohuone, josta löytyy muun muassa aktiviteettipuisto, ravintola, kuntosali ja oma panimo. Mukaan on tulevina kuukausina tulossa kokonaan uusia yrityksiä. Vanha kiinteistö kaipasi kuitenkin lähtötilanteessa uudistusta lämmitykseen ja viilennykseen.

14 000 neliötä lämmitettävää tai viilennettävää

Lapparissa on paljon neliöitä: nyt käytössä on 12 000 ja pian jo 14 000. Rakennus ei ole nykyisillä rakennuskriteereillä arvioituna tiivis, ja siinä on myös isoja ikkunoita Tornionjoen suuntaan. Kiinteistöön tarvittiin paljon alkuinvestointeja, joten Advenin ratkaisu kiinnosti Mykkälää: ideana on ostaa energia palveluna ja maksaa vain tuotetusta energiasta, ilman omaa investointia.

  • Heti lähtötilanteessa mietimme, mikä olisi järkevin tapa saada kiinteistö kohtuuhinnalla lämpimäksi. Adven oli tehnyt aiemmin lähialueen matkailualan yritykselle energiaratkaisuja ja siltä pohjalta aloitimme keskustelut heidän kanssaan. Energia tulee meille useammasta lähteestä, ja Advenin tehtävänä on saada kaikki toimimaan yhteen. Se on etu myös vuokralaisille, että energiaratkaisut mietitty kuntoon, kertaa Mykkälä.

Vanhat putket uudelleen käyttöön

  • Lapparissa päädyttiin tuottamaan energiaa hybridimallilla: Tornion Energian kaukolämpöverkon kautta, geoenergialla kallioperästä sekä Uponorin vesistölämmönvaihtimen avulla Tornionjoesta. Adven kokoaa erilaiset tavat yhteen ja toimittaa tarvittavan lämmityksen tai viilennyksen Lapparille avaimet käteen -palveluna, kertoo Advenin liiketoimintajohtaja Timo Koljonen.

Rakennuksessa toimineessa tehtaassa oli jo valmiiksi putket Tornionjokeen. Jokeen virtaa tunturipuroja, joiden vettä oli käytetty oluen tekoon. Putket otettiin nyt hyötykäyttöön rakennuksen energiaratkaisussa. Uponorin vesistölämmönvaihtimilla rakennusta voidaan lämmittää ja viilentää jokiveden avulla. Vesistön energia on auringon tuottamaa energiaa. Se on uusiutuvaa, ja sitä on rajattomasti tarjolla.

  • Tänä vuonna patentoimamme lämmönvaihdin valmistetaan metallin sijaan muovista, jolloin se ei jäädy +1 asteisessakaan vedessä. Näin pohjoisen kylmistä vesistä saadaan lämpö talteen. Vesi menee vaihtimen sisään, siitä kerätään energia talteen ja sen jälkeen vesi palautetaan vesistöön. Toiminta perustuu kovaan virtaamaan – yhdessä vaihtimessa on noin 40 geoenergiakaivon teho, kertoo Uponorin myyntipäällikkö Tuomo Honkamäki.

Lisätiedot:

Adven, Timo Koljonen, liiketoimintajohtaja, geoenergia
Puh. 050 4666999, timo.koljonen@adven.com

Lappari, Veli-Matti Mykkälä, toimitusjohtaja
Puh. 050 466 0203, veli-matti.mykkala@arcticproperty.fi

Uponor, Tuomo Honkamäki, myyntipäällikkö, lämmönvaihtimet
Puh.  040 860 4051, tuomo.honkamaki@uponor.fi

Share