20160831_02.jpg

Mirkan Jepuan tehtaan biokaasun käyttöönoton vihkistilaisuudessa 31.8.2018 olivat mukana kansanedustaja Anna-Maja Henriksson, toimitusjohtaja Stefan Sjöberg, Mirka ja toimitusjohtaja Matti Viljo, Adven.

Yhteistyö pitää Jepuan teollisuutta voimissaan 

Yksi yritys tarvitsee energiaa ja toisella syntyy tuotannossa ylimääräistä raaka-ainetta, jota on vaikea hävittää. Kun ylimääräisestä raaka-aineesta valmistetaan biokaasua alueen yritysten energiakäyttöön, kaikki hyötyvät. Energiayhtiö Advenin mukaan Jepuan yhteistyöstä kannattaisi ottaa mallia muuallakin. 

Hiomatuotteita valmistava Mirka kuuluu Pohjanmaan suurimpiin energian käyttäjiin. Mirka halusi siirtää varahöyrylaitoksensa raskaasta polttoöljystä biokaasuun. Varalaitoksen omistaa ja sitä operoi Adven. Adven myös toteutti höyrylaitoksen uudistuksen.

Jeppo Biogas valmistaa Jepualla biokaasua alueen yrityksiltä saamastaan raaka-aineesta, kuten lietteestä. Jeppo Biogas toimittaa noin kolmasosan valmistamastaan biokaasusta Advenin energialaitokselle sekä Mirkan omaan käyttöön prosessissa. Loppu biokaasu menee muille alueen yrityksille sekä liikennepolttoaineeksi.

  • Olemme tunnettuja siitä, että paikallisuus on meille tärkeää, kun etsimme kumppaneita, Mirkan tekninen päällikkö Jari Lemberg sanoo.

Ensimmäiset tunnustelut alueen biokaasuyhteistyöstä tehtiin jo 2002, mutta hanke oli jonkin aikaa jäissä, koska raaka-ainetta ei ollut tarpeeksi. Alueen maatalouden kehityttyä myös raaka-ainepula ratkesi.

Tuotannon katkeaminen aiheuttaisi merkittävät tappiot

Mirkalle on elintärkeää, että tuotanto ei katkea, joten myös varatehoon on panostettu. Advenin energialaitos pyörähtää käyntiin, jos Mirkan pääenergiantuotannossa on ongelmaa tai tuotannon huippuihin tarvitaan lisätehoja. Biokaasullakin on myös varapolttoaine: nestekaasu.

  • Jos on esimerkiksi kaksi kilometriä hiekkapaperia kuivaamossa ja energiantuotannossa tulisi ongelmia, siitä seuraisi aikamoiset taloudelliset tappiot. Meillä on tuotanto käynnissä 24 tuntia vuorokaudessa, eikä katkoja saa tulla, Lemberg toteaa.
  • Tehtaan tuotantovarmuus on viety huippuunsa. Uudistetun höyrylaitoksen käyttöönottokin on tehty kolmessa vaiheessa katkoriskien minimoimiseksi. Adven tuottaa Mirkalle vara- ja huippuenergiaa palvelusopimuksena, Advenin asiakkuuspäällikkö Jari Ojala kertoo.

Biokaasu siirretään laitokseen siirtokonttien avulla

Suomessa biokaasu siirretään yleisimmin putkia pitkin kaasuverkostossa, mutta Jeppo Biogas siirtää biokaasun Mirkan tuotantolaitoksen käyttöön siirtokonttien avulla. Euroopassa siirtokonttien käyttö on jo yleistä.

Teollisuuden sivuvirrat voidaan hyödyntää biokaasuna. Biogas valmistaa biokaasua mädättämällä elintarviketehtaiden sekä maatalouden sivutuotteita, kuten lantaa. Jäännöksistä syntyy vielä lannoitteita.

  • Vähäpäästöinen biokaasu on raskasta polttoöljyä huomattavasti ympäristöystävällisempää. Se on tuotettu maatalousvaltaisen seudun jätevirroista, joten siinä hyödynnetään raaka-ainetta, joka voisi muuten mennä hukkaan, Jeppo Biogasin toimitusjohtaja Kurt Stenvall arvioi.

Lisätiedot:

Adven, Matti Viljo, toimitusjohtaja, 040 575 0505, matti.viljo@adven.com

Mirka, Stefan Sjöberg, toimitusjohtaja, 040 8247385, stefan.sjoberg@mirka.com

Jeppo Biogas, Kurt Stenvall, toimitusjohtaja, 0400 266318, kurt.stenvall@jeppokraft.fi

 

Adven Oy

Adven on johtava teollisten ja kaupallisten energia- ja vesiratkaisujen tarjoaja Suomessa, Ruotsissa sekä Virossa. Adven rakentaa, omistaa sekä hallinnoi asiakkaille höyryä, lämpöä, kylmää sekä veden ja kaasun käsittelyä tuottavia tuotantolaitoksiaan itse. Lisäksi Adven toimittaa kaukolämpöä, lämmittää ja jäähdyttää tiloja geoenergialla sekä toimii maakaasun jakelun ja jälleenmyynnin parissa. Adven toimittaa energiaa noin 140 teollisuuslaitokselle ja hallinnoi yli 50 kaukolämpöverkkoa sekä 15 maalämpölaitosta, joiden yhteenlaskettu kokonaisteho on 1 500 MW. www.adven.fi

Oy KWH Mirka Ab

KWH Mirka on kansainvälinen yritys, jonka tytäryhtiöt sijaitsevat 15 maassa. Liikevaihdosta 96% on peräisin viennistä yli 100 eri maahan. Mirka on erikoistunut joustaviin hiomatuotteisiin, jotka mahdollistavat pölyttömän pintakäsittelyn. Mirkan edistykselliset hioma- ja kiillotuskoneet tuotava käyttäjälleen ainutlaatuisia etuja. Innovatiiviset koneet ja korkealaatuiset hiomatuotteet, kiillotusaineet ja tarvikkeet tarjoavat kokonaisratkaisun, joka täyttää asiakkaan yksilölliset tarpeet. Tavoitteena on tarjota paras mahdollinen pintakäsittely ennen pinnan maalaamista tai muuta käsittelyä. http://www.mirka.com/fi/fi/

Jeppo Biogas Ab

Jepuan Biokaasu Oy on ravinteiden kierrätykseen ja uusiutuvaan energiaan keskittynyt biokaasuyhtiö. Johtoajatuksemme on tuottaa energiaa maatalousvaltaisen kotiseudun jätevirroista ja samalla tarjota maataloudelle lähituotettuja lannoitetuotteita. Energiaomavaraisuus ja tulevaisuuden paikallistuotanto ovat asioita, jotka ovat meille tärkeitä. Laitos käynnistyi syksyllä 2013, ja jatkuvan kehitystyön tuloksena on myös liikennekaasun tankkausasema toiminnassa. http://www.jeppobiogas.fi/kotisivu/

Share